Scheidsrechters verdienen meer respect
De Belgische handbalcompetitie nadert zijn ontknoping. Aanstaande zaterdag nemen Qubiq Achilles Bocholt en Hubo Initia Hasselt het tegen elkaar op met als inzet de landstitel bij de heren. De zenuwen bij spelers, trainers, bestuursleden en fans zullen strak gespannen staan. Iedereen in de zaal staat achter zijn ploeg behalve de waarnemer en zijn scheidsrechters. Ze zijn neutraal en van hen wordt verwacht dat ze de wedstrijd in goede banen leiden. Respect is het minste wat ze verdienen.
Enkele dagen voor de start van de play-off finale maakt scheidsrechterbaas Klaus Convents zich zorgen om zijn scheidsrechters. “De laatste weken stapelen de incidenten zich op. Tijdens een wedstrijd is er meestal geen probleem want een scheidsrechter kan gele en rode kaarten tonen om een speler te bestraffen. In tegenstelling tot het voetbal waar de scheidsrechters bijna constant belaagd worden aanvaarden de spelers hun straf. Het probleem situeert zich na de wedstrijden wanneer spelers, mensen van de sportieve staf en soms ook bestuursleden op de minst fraaie manier hun ongenoegen uiten. Sommige scheidsrechters zijn zo zeer gedegouteerd dat ze sterk overwegen om er volgen seizoen mee op te houden. Dan heb ik het niet over één of twee scheidsrechters maar over meerdere. Vandaar dat ik aan de bel trek en respect vraag voor mijn scheidsrechters. Het zijn mensen en mensen maken fouten. Niet alleen scheidsrechters maar ook spelers en trainers gaan soms in de fout. Dat moeten we kunnen accepteren. Respect is dan ook het minste wat ik vraag.”
Kritiek op scheidsrechters is van alle tijden en het komt voor in vrijwel alle sporten. “Als scheidsrechter heb ik hoegenaamd geen probleem met kritiek van speler X of trainer Y na een wedstrijd” zegt voetbalscheidsrechter Luc Wouters. “Het wordt pas een probleem als je integriteit in vraag wordt gesteld of wanneer er mensen beweren dat er hogere machten meespelen. Zulke uitlatingen komt het imago van de sport niet ten goede en dat beseft men niet altijd. Telkens er uitspraken die niet door de beugel kunnen worden gedaan laait de discussie op om spelers, trainers of bestuurders te bestraffen maar tot op heden is dit niet opgenomen in het voetbalreglement.”
In Engeland worden spelers, trainers of bewindslieden in het voetbal wél bestraft voor overdreven kritiek. José Mourinho, ex-trainer van Chelsea, werd in oktober van vorig jaar door de Britse voetbalbond FA bestraft met een geldboete van 50000 Britse pond (63500 euro) en een voorwaardelijke wedstrijd schorsing voor de kritiek die hij uitte aan het adres van een scheidsrechter.
“Ik begrijp dat Klaus Convents zich zorgen maakt” zegt Wim Vos, voorzitter van de Vlaamse Handbalvereniging, eveneens ex-scheidsrechter in het handbal. “Ik doe dan ook een oproep aan iedereen, van supporter over speler en trainer tot clubbestuurder om in het heetst van de strijd kalm te blijven en ten alle tijden respect te tonen voor de beslissingen van onze scheidsrechters. We mogen het oneens zijn met hun beslissingen en we mogen die onvrede zelfs uiten maar alles heeft zijn grenzen. Als de problematiek blijft aanhouden moeten we als bestuurders durven nadenken over extra bescherming van onze scheidsrechters én het imago van onze sport, door overdreven aanvallen in de media op te nemen in de straffencatalogus.”