Competitie 2020 – 2021: drie mogelijke scenario’s
De nationale handbalcompetities in ons land starten in een ideaal scenario half oktober tijdens het weekend van 10 en 11 oktober. Als die deadline niet gehaald zou kunnen worden wordt de competitiestart verschoven naar het weekend van 14 en 15 november. In het slechtste geval worden de competities begin volgend jaar opgestart. Dat ‘worst case scenario’ hoopt iedereen te vermijden.
Covid-19 zorgde voor een abrupt einde van de competities vorig seizoen. Wie gehoopt had dat het virus bij aanvang van de competitie 2020 – 2021 weg zou zijn is eraan voor de moeite. Corona zorgt ervoor dat mondmaskers, sociale afstand en desinfecteren het nieuwe normaal zijn. De coronacommissie werkte drie verschillende scenario’s uit.
In een ideale wereld worden handbalcompetities half oktober opgestart en kunnen ploegen vanaf 1 september vriendschappelijke wedstrijden organiseren zodat de nodige voorbereidingsperiode van 6 weken gerespecteerd blijft. Bij dit scenario worden de eerste wedstrijden van de Beker van België gespeeld in het weekend van 3 en 4 oktober. De ranking van de BENE-League telt mee als de ranking voor de Belgische competitie. Voor deze Belgische ranking tellen alleen de wedstrijden gespeeld tussen de Belgische teams onderling. Hierbij spelen de eerste twee Belgische teams nadien nog een finale om de landstitel en de laatste twee Belgische teams spelen degradatiewedstrijden (beiden best of three). De ‘best of three’ kan vervallen indien blijkt dat er extra weken nodig zijn voor inhaalwedstrijden (o.w.v. uitstel wedstrijden vanwege Covid-19).
Nog steeds in het ideale scenario worden de wedstrijden in eerste en tweede nationale, zowel bij de heren als bij de dames, gespeeld in heen- en terugwedstrijden zonder het organiseren van play-offs en play-downs. De kampioen kennen we na het organiseren van een eindronde naar best of three, de laatste zakt met uitzondering van eerste nationale heren waar er slechts negen teams zijn en bijgevolg geen daler. Ook in tweede nationale is de eerste in de eindstand kampioen na een ‘best of three’. De twee laatste gerangschikte teams in tweede nationale zakken naar hun respectievelijke liga. Bovenvermelde regels zijn ook van toepassing in de liga’s bij de VHV en LFH, (met uitzondering van het organiseren van een best of three). In dit scenario eindigt de competitie in het weekend van 29 en 30 mei.
Indien de situatie het niet toelaat om in september de trainingen en oefenwedstrijden te hervatten wordt er overgeschakeld naar plan B. De beslissing hieromtrent wordt genomen op 1 september.
In geval dat er wordt overgeschakeld naar het tweede plan en worden trainingen en het spelen van vriendschappelijke wedstrijden toegelaten vanaf 1 oktober zodat er sprake is van de nodige zes weken voorbereiding waarna de competitie kan aanvatten in het weekend van 14 en 15 november. In dit geval stelt de coronacommissie voor om de weekends van het WK Handbal (januari 2021) indien nodig te gebruiken als competitieweekends. Voor de competities waar dit niet nodig zou zijn, worden deze weekends beschouwd als inhaalweekends.
De ranking van de BENE-League telt mee als de ranking voor de Belgische competitie. Voor deze Belgische ranking tellen alleen de wedstrijden gespeeld tussen de Belgische teams onderling. Hierbij spelen de eerste twee Belgische teams nadien nog een finale om de landstitel en de laatste twee Belgische teams spelen degradatiewedstrijden (beiden best of three). De ‘best of three’ kan vervallen indien blijkt dat er extra weken nodig zijn voor inhaalwedstrijden (o.w.v. uitstel wedstrijden vanwege Covid-19).
Zoals in het ideale scenario worden de wedstrijden in eerste en tweede nationale, zowel bij de heren als bij de dames, gespeeld in heen- en terugwedstrijden zonder het organiseren play-offs en play-downs. De kampioen kennen we na het organiseren van een eindronde naar best of three, de laatste zakt met uitzondering van eerste nationale heren waar er slechts negen teams zijn en bijgevolg geen daler. Ook in tweede nationale is de eerste in de eindstand kampioen na het spelen van een best of three. De twee laatste gerangschikte teams in tweede nationale zakken naar hun respectievelijke liga. Bovenvermelde regels zijn ook van toepassing in de liga’s bij de VHV en LFH, (met uitzondering van een best of three). In dit scenario eindigt de competitie in het weekend van 5 en 6 juni en worden er geen bekercompetities georganiseerd.
Indien de situatie heel erg problematisch blijft ligt er een ‘worst case scenario’ op tafel. De deadline hiervoor is 1 oktober. In dat geval worden alle competities, van nationale tot liga's ingedeeld in poules zodat er minder speeldagen moeten worden afgewerkt.
In eerste en tweede nationale bij de heren en dames worden er twee poules van telkens vijf teams gemaakt, goed voor tien speeldagen. De groepswinnaars spelen een best of three voor de titel. In eerste nationale bij de heren zijn er slechts negen teams en is er bijgevolg geen degradant. Bij de dames eerste nationale spelen de laatste van elke groep een best of three tegen elkaar om zo tot een sportieve daler te komen. In tweede nationale, zowel bij de dames als heren, zijn er twee dalers: de laatste van elke groep. Dit systeem wordt ook toegepast in de respectievelijke liga’s bij VHV en LFH. In dit geval eindigt de competitie in het weekend van 5 en 6 juni.
Jeugdcompetities
ALLE jeugdcompetities (tot 18j) worden opgestart in oktober 2020. Er wordt een ‘normaal’ competitieschema opgesteld waarbij we ‘zien waar we geraken’. Dit wil zeggen: indien er bij jeugdwedstrijden dienen afgelast/verplaatst te worden heeft dit een minder grote impact dan bij de senioren (geen stijgers/dalers). De wedstrijden die in eerste instantie afgelast dienen te worden kunnen nadien terug worden ingepland waar mogelijk (zonder de rest van de kalender continu aan te passen).
Het hoofddoel moet zijn om de jeugd spelplezier terug te geven en zoveel mogelijk wedstrijden te laten spelen.
Indien blijkt dat, door verschillende stops/lockdowns, er geen eindrondes gespeeld kunnen worden dan is dat de eenmalige situatie van dit seizoen en wordt er dus alleen de regionale competitie afgewerkt. Er kunnen alleen Vlaamse en Nationale finales worden georganiseerd als er een volledige jeugdcompetitie in de betreffende reeks is afgewerkt.
De richtlijnen vanuit de overheid dienen strikt te worden opgevolgd, net als de protocollen opgesteld door de federatie en de lokale overheden. Daarnaast kan er snel worden geschakeld aan de hand van de situatie op dat moment, met een continue opvolging en met een oog op de werking en beslissingen in het onderwijs.
Hierbij kan het zijn dat de U12 kan doorgaan en boven 12j dient stilgelegd te worden. Dit onderscheid wordt, ook nu al, eveneens door de overheid gemaakt in alle maatregelen.
Onvoorziene gevallen
De onvoorziene gevallen binnen deze hierboven uitgeschreven opties zullen worden bekeken door de Raden van Bestuur van de KBHB en beide liga’s, dewelke de kalenders kunnen aanpassen rekening houdend met de volksgezondheidsvereisten en richtlijnen van de betreffende overheden, maar ook met het feit dat het seizoen ten laatste in het weekend 5-6/06/2021 dient te worden afgesloten (inclusief eventuele testwedstrijden). Door zich in te schrijven in de competities, accepteren de clubs de facto deze regel.
Positieve Covid-19 gevallen binnen wedstrijden
Binnen de coronacommissie wordt werk gemaakt van een protocol wanneer een speler/speelster een positieve coronatest aflegt of wordt gecontacteerd door de contact tracing (contact gehad met positief persoon). Van zodra dat protocol bekend is wordt dat gecommuniceerd.