KBHB organiseert volwaardige competitie!

De Koninklijke Belgische Handbalfederatie organiseert tussen 17 april en 5 juni een volwaardige nationale competitie voor herenteams bestaande uit zes clubs. De zes deelnemende ploegen worden opgedeeld in twee poules van telkens drie teams waarvan de nummers 1 en 2 van elke poule op het einde een kruisfinale zullen spelen. De winnaars van die kruisfinales spelen één finale in Hasselt om zo tot een nationaal kampioen te komen en de Europese tickets te verdelen. In deze competitie zijn er geen dalers. De ontknoping van de nationale competitie wordt door de VRT live uitgezonden op televisie. 

De Koninklijke Belgische Handbalfederatie kreeg dit jaar tot dusver enkel slecht nieuws. Eerst verloor het handbal haar topsportstatuut waarna de federatie enkele weken later moest passen voor deelname aan de EK-kwalificatiewedstrijden. Het team van nationaal voorzitter Jean-François Hannosset toonde veerkracht en kwam met een competitievoorstel waarvoor in eerste instantie drie ploegen hun deelname bevestigden. Na een individuele consultatieronde besloten de drie andere clubs om ook mee te stappen in het project. De deelnemende ploegen zijn de zes BENE-League ploegen: Achilles Bocholt, Sporting Pelt, Hubo Initia Hasselt, HC Visé BM, Handbal Tongeren en HC Atomix. 

“Ik ben fier dat we er als federatie in geslaagd zijn om, ondanks alle moeilijkheden die het gevolg zijn van de wereldwijde gezondheidscrisis, een volwaardige competitie uit te werken”, zegt Jean-François Hannosset. “Bovendien wordt de ontknoping er één om vingers en duimen van af te likken. Voor wat betreft dit seizoen stappen wij af van de klassieke competitieformule en kiezen we voor één finale. Dit ‘do or die’ scenario is ook aantrekkelijk voor de pers. De eerste contacten met onze partner Sporza zijn gelegd om finale indien mogelijk live uit te zenden op televisie. Op die manier doen wij ook iets terug naar onze partners die ons in moeilijke tijden trouw zijn gebleven.” 

De competitie komt er nadat Sport Vlaanderen en ADEPS de ingediende dossiers van de VHV en LFH goedkeurden. In die dossiers hadden beide federaties aangetoond dat het mogelijk was om trainingen en wedstrijden coronaproof te laten doorgaan. Voor aanvang van elke training wordt de temperatuur van de spelers genomen. Spelers met een temperatuur van boven de 38 graden worden naar huis gestuurd. In aanloop van de competitiewedstrijden worden spelers en stafleden twee keer per week aan een sneltest onderworpen. Eén keer op dinsdag en één keer de dag voor de wedstrijd. Bij ziektesymptomen volgt er een PCR-test. Ploegen waarvan drie spelers positief testen kunnen hun wedstrijd laten uitstellen.

De zes deelnemende ploegen worden opgesplitst in twee poules van drie teams. De verdeling van de poules gebeurt op basis van de eindstand van de reguliere BENE-Leaguecompetitie seizoen 2019 – 2020. Poule 1 bestaat uit Achilles Bocholt, Sporting Pelt en Hubo Initia Hasselt. Poule 2 bestaat uit HC Visé BM, Handbal Tongeren en HC Atomix. 

Na deze reguliere competitie wordt er een kruisfinale gespeeld door de nummer 1 en 2 van elke poule en een kleine finale (heen-en terugwedstrijd voor bepalen van plaatsen 5&6) door de nummers 3 van elke poule. 

Na deze kruisfinales wordt er een finale gespeeld in één enkele wedstrijd. Deze finale gaat door in Hasselt. Tot eind 2022 heeft de KBHB een samenwerkingsakkoord met stad Hasselt voor wat betreft interlands en bekerfinales. Deze uitzonderlijke finale past in dit samenwerkingsprotocol. 

De competitie start in het weekend van 17 en 18 april en eindigt op zaterdag 5 juni met een alles of niets finale in de Alverberg te Hasselt. De finale zal door de VRT live worden uitgezonden op televisie en gestreamd worden op de website van Sporza.