Trainers scholen zich massaal bij tijdens coronacrisis

In amper 3 weken tijd kon de digitale bijscholingsmarathon van de Vlaamse Trainersschool (VTS) al 10.000 trainers en coaches lokken. De ambitieuze doelstelling werd daarmee nu al gehaald en er volgen nóg 3 weken vol digitale sessies op maat van alle trainers die omwille van corona momenteel extra tijd hebben om zich bij te scholen. “De marathon is nog maar half gelopen en de VTS heeft nu al het vooropgestelde doel gehaald”, zegt Vlaams minister van Sport Ben Weyts. “Het is duidelijk dat de Vlaamse trainers op en top voorbereid willen zijn als ze straks opnieuw het veld op kunnen.”

De trainers, coaches of lesgevers van de Vlaamse sportclubs zijn  in normale tijden zeer druk bezig met trainingen, lessen of wedstrijden. Door de coronacrisis zijn de meeste activiteiten echter nog altijd afgelast. De Vlaamse Trainersschool (VTS) buigt die frustrerende situatie om in een opportuniteit om volop in te zetten op  bijscholing. Concreet organiseert de VTS tussen 22 februari en 31 maart een 6 weken lange bijscholingsmarathon met honderden webinars over meer dan 100 sportspecifieke thema’s en meer dan 100 sporttakoverschrijdende thema’s, zoals EHBO of ethische en sportmaatschappelijke vraagstukken. Elke weekavond kunnen geïnteresseerden zo inspiratie opdoen, maar evenzeer hun kennis en vaardigheden aanscherpen zodat ze die meteen kunnen inzetten zodra de sportclubs hun normale werking kunnen hervatten.

In amper 3 weken tijd kon de digitale bijscholingsmarathon al 10.000 trainers en coaches lokken. Zo haalt de VTS haar eigen ambitieuze doelstelling al in de helft van de race. De meest populaire thema’s zijn de live sessies die doorgaan op vrijdagavond waarbij sprekers zoals Paul Van Den Bosch (kernwaarden van een coach), Shane McLeod en Philippe Mestdagh (team creëren) telkens meer dan 300 deelnemers kunnen bekoren. Daarnaast kan een videotraining over EHBO al snel zo’n 200 deelnemers op 1 sessie lokken en vallen ook de thema’s van de Vlaamse Zwemfederatie erg in de smaak. Ongeveer 5% van de deelnemers is een trainer of een coach uit het buitenland. De gemiddelde leeftijd van de ingeschrevenen is 36 jaar en ongeveer 2 op 5 deelnemers is een vrouw. 

“De bijscholingsmarathon is een groot succes. Ondanks de coronabeperkingen blijven de trainers en coaches duidelijk enorm gemotiveerd en gepassioneerd voor hun sport”, zegt Weyts. “Trainers kunnen zich nog altijd inschrijven voor de nog geplande webinars. Zo word je een nog betere coach en heb je nog meer bagage om je sporters te inspireren en beter te maken.”  

Meer info:

https://www.sport.vlaanderen/vts-plus-marathon/