Finale Beker van België achter gesloten deuren

Op 8 mei om 20.10 u spelen Sezoens Achilles Bocholt en HC Visé BM de finale van de Beker van België 2019 – 2020 – 2021. De wedstrijd wordt in de Hasseltse Alverberg gespeeld achter gesloten deuren. De VRT zorgt voor een live uitzending op televisie en online. De uitzending wordt door Auvio en enkele Franstalige regionale zenders overgenomen. 

De finale van de Beker van België wordt een atypische apotheose van een bekercompetitie die gespreid is over twee seizoenen. “Vorig seizoen werd tot en met de halve finales de bekercompetitie gespeeld”, weet Jean-François Hannosset, voorzitter van de KBHB. “Omwille van de wereldwijde gezondheidscrisis kon de finale vorig seizoen niet gespeeld worden en kon er dit seizoen geen bekercompetitie georganiseerd worden. Vandaar dat het idee geopperd werd om op 8 mei de bekerfinale te organiseren met de finalisten van vorig seizoen. Op die manier krijgen we een bekerwinnaar 2019 – 2020 – 2021.” 

De finale kan georganiseerd worden omdat Sport Vlaanderen enige tijd geleden een uitzonderingsdossier voor de herencompetitie goedkeurde, waardoor die ploegen mogen samenkomen om te trainen en wedstrijden te spelen. Net als in de competitie zullen ook nu spelers en stafleden in aanloop van de finale getest worden. Voor de organisatie van de damesfinale werd geen goedkeuring gegeven. “We hebben er alles aan gedaan om ook voor de dames een uitzondering te bekomen, maar die werd niet toegestaan. Na overleg met de clubbesturen van Hubo Initia Hasselt en Handbal Sint-Truiden werd ook duidelijk dat het organisatorisch voor beide clubs haast onmogelijk was om die finale te spelen, wat we begrijpen en ook respecteren”, zegt Patrick Boes, secretaris-generaal van de KBHB. 

Omdat er bij de finale op 8 mei geen publiek is toegelaten werd alles in het werk gesteld om de wedstrijd in beide landsdelen op zoveel mogelijk platformen aan te bieden. “Onze trouwe partner Sporza neemt de volledige productie voor haar rekening en verzorgt niet alleen een live uitzending op televisie maar ook via hun website www.sporza.be”, zegt communicatiemanager Eric Dupain. “RTBF zendt de finale uit via streamingplatform auvio (www.auvio.be). Behalve beide openbare omroepen slaan ook nog enkele Franstalige regionale zenders de handen in elkaar en brengen zij de finale in de huiskamer. Op die manier wordt de wedstrijd in het hele land uitgezonden en kan iedereen coronaproof genieten van de finale.”