Week van de club-API!

Van 17 mei t.e.m. 23 mei vindt in ons handbalmidden de "Week van de club-API" plaats.

Een club-API is een laagdrempelig aanspreekpunt, een vertrouwenspersoon binnen de club waarbij iedereen (spelers, ouders, trainers, medewerkers of andere betrokkenen) terecht kan met een vraag, vermoeden of klacht rond grensoverschrijdend gedrag of lichamelijke en seksuele integriteit. Dit kan gaan over seksueel grensoverschrijdend gedrag, pesterijen, fysiek of psychisch geweld, discriminatie.... Een API draagt er mee zorg voor dat het beleid voldoende aandacht geeft aan preventie van en omgaan met grensoverschrijdend gedrag.

65% van onze handbalclubs heeft momenteel een of meerdere club-API's, met in totaal 45 actieve personen. Tijdens deze week worden de diverse club-API's onder de aandacht geplaatst, zodat iedereen die het nodig heeft snel de weg naar hen kan vinden.

Ook de VHV heeft een federatie-API : Sabine Stieglitz. Zij ondersteunt de club-API's maar je kan als individu ook rechtstreeks bij haar terecht met een melding of klacht via  api.handbal@gmail.com of 0472/95 79 58. Voor meer info kan je terecht op de API-rubriek op onze website of op de website van ICES (Centrum voor Ethiek in de Sport).

De VHV wil alle API's van harte danken omdat zij steeds klaar staan voor iedereen en voor het werk dat zij achter de schermen, in alle discretie, uitvoeren!

Tenslotte vinden er deze week 2 workshops plaats :

- op woensdag 19 mei is er een intervisiemoment voorzien voor de club-API's o.l.v. ICES.

- op donderdag 20 mei (20u-21u15) is er een workshop voor de clubs rond de uitbouw van een beleid m.b.t. grensoverschrijdend gedrag. Inschrijvingen en info via linde.panis@handbal.be