België speelt gelijk in Kosovo

De Belgische nationale handbalploeg heeft in de vooravond 28 – 28 gelijkgespeeld in en tegen Kosovo. Halfweg de partij was het 14 – 12 in het voordeel van de thuisploeg. In een felbevochten tweede helft kwamen de Belgen meteen langszij. Vanaf dat moment hielden beide ploegen elkaar in evenwicht. Zonder Qerimi, Robyns, Spooren, Bolaers en Lettens verovert België verdiend een punt in Pristina.

De Red Wolves, voor de gelegenheid in het geel, komen na een scherpe counter via Vancosen na 42 sec op voorsprong: 0 – 1. Glorieux (redding) en Cadel (doelhout) missen de 0 – 2. Die komt er wel via Danesi. De Red Wolves houden gelijke tred tot 7 – 7, waarna de thuisploeg iets over het kwartier voor het eerst op voorsprong komt en vervolgens, na twintig minuten, drie doelpunten uitloopt tot 10 – 7. Het sein voor bondscoach Sylla om proberen bij te sturen tijdens een time-out. Vancosen maakt er na iets meer dan vierentwintig minuten 10 – 8, het eerste Belgische doelpunt in twaalf minuten. Denert zorgt voor de aansluitingstreffer: 10 – 9. Beide teams zoeken bij een 14 – 12 stand de kleedkamers op.

In het begin van de tweede helft brengen Quinten Colman en Jeroen De Beule elk met een treffer de Red Wolves langzij: 14 – 14. Met zijn derde goal van de namiddag brengt diezelfde De Beule de Belgen zelfs op voorsprong, 14 – 15. Bij een 15 – 15 stand moet Denert met een knieblessure het veld verlaten. Colman en Ooms zorgen voor 16 – 17 waarna de Kosovaarse bondscoach, de Belg Qerimi, ingrijpt met een time-out. Iets over halfweg de tweede helft zorgt Danesi voor de 19 – 20. Kosovo komt langszij en even later via Tahirukaj voor het eerst in de tweede helft op voorsprong: 21 – 20. Braun wist op een fraaie manier die voorsprong meteen uit.

De Belgen krijgen in die tweede helft enkele lichte tijdstraffen waardoor ze telkens met een mannetje minder zijn. Maar dat deert hen niet. Op karakter komen ze via Gillé op voorsprong, 23 – 24. Het blijft een felbevochten wedstrijd waarin beide teams elkaars evenknie zijn. Op anderhalve minuut van het einde van de wedstrijd, bij een 28 – 28 stand, krijgt Danesi voor een lichte overtreding een tijdstraf, Kosovo overkomt hetzelfde. De Red Wolves gaan in de aanval maar maken een fout op de cirkel waarna de bal bij de Kosovaren komt. Gescoord wordt er evenwel niet meer: de partij eindigt op een 28 – 28 gelijkspel.

België moest het in Kosovo doen zonder doelman Jef Lettens. Voormalig bondscoach Arnaud Calbry en Toulouse, de club van Lettens, bereikten enige tijd geleden hierover een akkoord. Lettens moet woensdag aan de bak in een bekerwedstrijd.

In de andere wedstrijd in groep 1 versloeg Griekenland Turkije met 24 – 20 en komt zo aan de leiding met het maximaal aantal van de punten.  Turkije is tweede met twee punten. België en Kosovo zijn gedeeld derde met één punt. Op 8 januari spelen de Red Wolves in Hasselt hun volgende wedstrijd. Tegenstander die dag is Turkije.