België verslaat Kosovo

België heeft zaterdagavond in een lege Alverberg Kosovo verslagen met 33 – 29. Halfweg de partij was het 18 – 12. In de tweede helft diepten de Red Wolves de kloof uit tot tien doelpunten maar gaven dan plots de wedstrijd uit handen waarna Kosovo terugkwam tot 26 – 25. De Belgen herpakten zich net op tijd en wonnen uiteindelijk de wedstrijd. Dankzij deze zege klimt België naar de tweede plaats in hun poule. Als Turkije zondag niet wint van het ongeslagen Griekenland stoot België door naar de tweede kwalificatieronde.

Kosovo schiet de eerste helft op gang en zoekt naar een gaatje in de Belgische defensie. Tahirukaj zijn schot gaat hoog over. Na een lang uitgesponnen aanval opent Serge Spooren de score, 1 – 0. België heeft wel het overwicht en loopt, na een aantal missers aan Kosovaarse zijde na tien minuten uit tot 6 – 3. Net zoals de vorige thuiswedstrijd tegen Turkije counteren ook vandaag de Belgen scherp en houden ze het tempo hoog. Halfweg de eerste helft is België uitgelopen tot 8 – 4. Spooren (3x), Van Cosen (2x), de jarige Glorieux, Kedziora en Brixhe zijn de mannen aan het kanon. Siraut heeft ook al enkele knappe reddingen op conto. Met andere woorden: België heeft de wedstrijd prima onder controle.

In vergelijking met de wedstrijd in Griekenland kan Yérime Sylla nu wél beroep doen op enkele ervaren spelers die samen de het jeugdig enthousiasme collectief sterk voor de dag komen. Verdedigend is het een pak beter en ook aanvallend vinden de Belgen vlot de weg naar doel. Na 25 minuten is het 15 – 10 voor de Red Wolves. België moet deze wedstrijd winnen om in de running te blijven voor de tweede plaats. Halfweg de wedstrijd ziet het er bij een bonus van zes doelpunten en een stand van 18 – 12 prima uit.

De Belgen houden ook in de tweede helft het tempo hoog én Siraut blijft uitstekend keepen. Twee treffers van Spooren en Serras en één van Van Cosen later kijken de Kosovaren na zes minuten in de tweede helft tegen een achterstand van tien goals aan: 23 – 13. Coach Qerimi kan het niet meer aanzien en vraagt een time-out. Zijn woorden hebben impact want de Kosovaren scoren zowaar vier keer op rij en komen na elf minuten terug tot 23 – 18.  Een redding van Siraut zorgt, maar de vlam zit nu stevig in de pan. We krijgen een wedstrijd met twee ploegen die nu voluit gaan. Halfweg de eerste helft is de stand 26 – 21.

België ondergaat nu de wedstrijd. Na 20 minuten hebben de Kosovaren de kloof bijna gedicht en is het 26 – 25. Twee goals van Brixhe, twee reddingen van Siraut en nog een goal van Kedziora later is het 29 – 25 en hebben de Belgen, met nog goed vijf minuten te spelen, toch wat meer ademruimte. Even zag het er benard uit maar net op het juiste moment herpakken de Red Wolves zich. Uiteindelijk winnen ze de wedstrijd met 33 – 29.

Dankzij deze zege springen de Belgen van de vierde naar de tweede plaats die recht geeft op een plaats in de tweede kwalificatieronde. Opdracht volbracht. Nu is het afwachten wat het resultaat van Turkije – Griekenlans zal zijn. De wedstrijd wordt zondagnamiddag gespeeld. Als Griekenland, dat tot dusver al zijn wedstrijden in deze groep won, morgen wint of gelijkspeelt tegen Turkije stoten de Belgen door naar de tweede kwalificatieronde.