Een belangrijke uitzege van de Red Wolves

De Red Wolves hebben donderdagavond in Luxemburg een belangrijke stap gezet naar behoud in de hoofdkwalificatiegroep van het EK 2024. In de eerste barragewedstrijd versloeg België Luxemburg met 26 – 32. Halfweg de partij was het 12 – 12. Aanstaande zaterdag spelen de Belgische handbalmannen de return in Hasselt.

Omdat de Red Wolves in 2020 moesten passen voor de kwalificatiewedstrijden van het aan de gang zijnde EK werden ze veroordeeld tot het spelen van barragewedstrijden. De winnaar van die twee wedstrijden mag in oktober deelnemen aan de EK-kwalificaties. De verliezer wordt veroordeeld tot het spelen van prékwalificaties. Er staat dus heel wat op het spel in deze dubbele ontmoeting tegen buurland Luxemburg. En dat is er ook aan te zien. De Red Wolves beginnen nerveus aan de partij en halen niet hun niveau van de voorbije wedstrijden. Spooren mist tot twee keer toe, Kötters en Brixhe zien hun schoten gestopt door de doelman. Luxemburg loopt uit tot 3 – 1.

België is met Lettens, Spooren, De Beule, Bolaers, Van Cosen en Robyns bijna ‘au grand complet’. Danesi is ‘la surprise du chef’ waarover bondscoach Yérime Sylla tijdens zijn persbabbel sprak. Danesi krijgt meteen minuten en is erg aanwezig in de match. De Belgen komen terug tot 7 – 6. Luxemburg schopte het niet tot in de tweede WK-kwalificatieronde en is gebrand op een goede prestatie. De thuisploeg heeft het overwicht maar met de rust in zicht spelen de Red Wolves zonder doelman en met een mannetje meer brengen D’Hanis (2 goals) en Glorieux (3 goals) België langszij. Halfweg de partij is het 12 – 12.

De tweede helft is nog maar een paar seconden ver of daar scoort Serge Spooren. De Limburger vindt nu makkelijker de weg naar doel, mogelijk omdat het tempo een pak hoger ligt dan in de eerste helft waardoor de Belgen ook sneller kunnen counteren. Het was de voorbije matchen hét wapen van de Red Wolves. Halfweg de tweede helft is het 19 – 21 in het voordeel van de Belgen. De Belgen hebben nu de wedstrijd in handen en lopen, ondanks een mannetje minder én een puike redding van Lettens uit tot 22 – 25.

De Red Wolves halen terug hun niveau van de thuiswedstrijden tegen Turkije en Kosovo en stomen door. Met nog vijf minuten te spelen hebben ze een bonus van vijf doelpunten en staat het 23 – 28.  Uiteindelijk eindigt de wedstrijd op 26 – 32. Robyns, goed voor tien assists en Glorieux met acht doelpunten, een schotpercentage van 80%, hebben een belangrijk aandeel in deze zege. Zaterdag is er de return in Hasselt, maar de Red Wolves hebben donderdagavond een belangrijke stap gezet naar het behoud in hoofdkwalificatiegroep.