WK-kwalificatieronde in twee stappen

Op zaterdag 29 januari wordt er geloot voor de volgende WK-kwalificatieronde die in twee stappen zal worden afgewerkt. Halfweg maart wordt de eerste speeldag van de tweede WK-kwalificatieronde gespeeld. De winnaars van die heen- en terugwedstrijden plaatsen zich voor de tweede en laatste speeldag van de tweede WK-kwalificatieronde die halverwege april wordt gespeeld. Die negen winnaars plaatsen zich uiteindelijk voor het WK handbal dat van 12 januari tot en met 29 januari in Polen en Zweden wordt afgewerkt. 

De Red Wolves zijn nog twee stappen oftewel nog vier matchen verwijderd van het WK-handbal. Op 29 januari wordt er geloot voor het verdere verloop van het kwalificatietornooi. In pot 1 zitten Oostenrijk, Bosnië en Herzegovina, Wit-Rusland, Litouwen, Noord-Macedonië, Portugal, Oekraïne, Slovenië en Slowakije. Het zijn de negen laagst gerangschikte landen van het EK 2022.  De landen in pot 1 hebben thuisrecht in de eerste ronde. 

In pot twee zitten Zwitserland dat op basis van de huidige ranking dadelijk geplaatst was voor het eerste deel van de tweede kwalificatieronde. De andere acht landen hebben zich geplaatst via de eerste kwalificatieronde die onlangs gespeeld werd. Behalve België en Griekenland zitten ook Estland, de Faeröer, Finland, Israel, Italië en Roemenië. De heenwedstrijden worden gespeeld op 16 of 17 maart. De terugwedstrijden in het weekend van 19 en 20 maart. 

Denemarken als wereldkampioen, Polen en Zweden als organiserende landen en de top drie van het EK 2022 zijn rechtstreeks geplaatst voor het WK 2023. Los van die landen gaan de negen andere beste ploegen van het EK 2022 in pot 1. Dat zijn Tsjechië, Servië, Hongarije en nog zes andere landen. Zij nemen het op tegen de negen winnaars van de eerste speeldag van de tweede kwalificatieronde. De landen in pot 1 hebben thuisrecht in de eerste ronde. De heenwedstrijden worden gespeeld op 13 of 14 april. De terugwedstrijden in het weekend van 16 en 17 april.

Foto: KBHB