Deze week is het de "Week van de Club-API"!

Van 16 tot 20 mei vindt de “Week van de Club-API” plaats! Een uitgelezen kans om onze club-API’s en federatie-API in de schijnwerpers te plaatsen en hen van harte te bedanken voor hun geleverde werk!

Een API is een Aanspreekpunt Persoonlijke Integriteit, een laagdrempelig aanspreekpunt waarbij sporters, ouders, begeleiders of andere betrokkenen terechtkunnen met een vraag, vermoeden of klacht over grensoverschrijdend gedrag of lichamelijke en seksuele integriteit. Een API draagt er mee zorg voor dat het beleid voldoende aandacht geeft aan preventie van en omgaan met grensoverschrijdend gedrag. Het werk van de API is meestal niet zichtbaar, maar wel heel belangrijk. Om hun werk goed te kunnen doen, dienen zij zelf wel goed zichtbaar te zijn, want de stap naar hen als vertrouwenspersoon dient erg klein en gemakkelijk te zijn...  Vandaar dat tijdens deze week de clubs en federatie hun API nog eens extra in de schijnwerpers willen plaatsen.

Reeds 70% van de handbalclubs heeft momenteel een of zelfs meerdere club-API's. Ook de Vlaamse Handbalvereniging heeft een API, Sabine Stieglitz. Bij haar kan je terecht met vragen of meldingen via api.handbal@gmail.com of 0472/95 79 58. Daarnaast ondersteunt zij de club-API’s bij moeilijkere cases of clubs die nog geen API hebben. Wil je meer info? Neem dan een kijkje op onze API-webpagina door te klikken op deze link.

Deze week organiseert ICES, het Centrum voor Ethiek in de Sport, eveneens voor het eerst de “Week van de Ethiek”. Tijdens deze week worden heel wat interessante workshops georganiseerd voor clubs, trainers, federaties…. Neem zeker eens een kijkje op de website ethischsporten.be, je vindt daar heel wat interessante info en ondersteuningsmateriaal zowel voor clubs, federaties als individuen!