Eerste beachtornooi achter de rug!

Eerste Editie Belgisch Kampioenschap Beach handball Hechtel-Eksel (25-26 juni)

Na een corona onderbreking van twee jaar, kon er in Hechtel-Eksel opnieuw beach handball georganiseerd worden.  Zaterdag kwam jeugd en fithandbal aan bod.  Zondag stond de eerste manche van de allereerste editie van het Belgisch Kampioenschap Beach handball op het menu.  Ook werden de eerste officiële beach handball scheidsrechters geattesteerd.  Zij volgden een theoretische en praktische sessie en werden nadien onmiddellijk ingeschakeld in het tornooi, deskundig begeleid door William Weijmans.

Joris Peijnenborg, een van de bezielers van het tornooi bezorgde ons volgend verslag :

Onder een licht bewolkte hemel startte afgelopen zondag om 10 uur op de beachterreinen van Hechtel-Eksel de eerste wedstrijden van het Belgische Kampioenschap Beach Handball. De Heren startten als eersten, een half uur later was het aan de Dames.

In deze Damesreeks namen Don Bosco Gent, Kreasa, HV Arena en Union Beynoise Handball het tegen elkaar op. De eindstand van de voorronde bepaalde de BK punten. De dames maakten er een spannende reeks van. Regelmatig was het verschil tussen winst en verlies van een set maar één of twee punten.  Don Bosco Gent wist het laken naar zich toe te trekken en staat na 1 manche aan de leiding in de race naar de BK titel.

 

Stand Voorronde BK Dames

G*

W

V

P

DPV

DPT

+/-

1

Don Bosco Gent Dames

3

3

0

6

97

63

34

2

HV Arena Dames

3

2

1

5

70

69

1

3

Kreasa Dames

3

1

2

2

56

84

-28

4

Union Beynoise Handball Dames

3

0

3

1

69

76

-7

Er werd ook gespeeld om de tornooiwinst via een kruisfinale en finale.  Hier trok het team  van Union Beynoise aan het langste eind gevolgd door HV Arena en Don Bosco Gent.

Ook bij de heren spanning troef.   Naast de BK teams, mochten we ook enkele ambitieuze J18 teams verwelkomen: Union Beynoise, HV Arena en Sezoens Bocholt.  We kregen een spannende eerste manche, menig wedstrijd werd beslist door shoot-outs, waardoor alles lang dicht bij elkaar bleef.   Houtmaten halen de overwinning binnen, wat volgende eindstand oplevert.

 

Stand BK Voorronde 1 Heren

G

W

V

P

DPV

DPT

+/-

1

Houtmaten

6

6

0

12

218

129

89

2

Dynamic Pelt

6

5

1

10

231

141

90

3

HV Arena Heren

6

4

2

8

143

146

-3

4

HC Maasmechelen '65

6

0

6

2

119

197

-78

Bij de J18 won Bocholt het tornooi, waarvoor proficiat.

Zaterdag vond het jeugd/fittornooi plaats. In totaal waren er 5 reeksen met 29 ploegen verdeeld over poules van de JM10 tot en met de J16/M17.  We merkten heel wat inzet en beach talenten bij onze jonge generatie.  In een fijne sfeer werd er gestreden voor elke punt en waren er ook regelmatig spectaculaire doelpunten te bewonderen, uiteraard beloond met een extra score punt.

Namens de organisatie willen we graag alle teams bedanken voor de deelname en we hopen dat ze van het tornooi hebben genoten. We zien jullie graag volgend jaar weer terug.

Zoals in de inleiding aangegeven, werden tijdens dit tornooi veel jongeren, vaak voor het eerst, aan het werk gezet als Beach Handball SR (BHSR).  Een wedstrijd leiden is een hele uitdaging voor deze jonge wolven, daarom hadden we topscheidsrechter William Weijmans gevraagd om een SR cursus te maken in samenspraak met de Cel Scheidsrechters van de KBHB/VHV. Deze cursus is voor het eerst doorgegaan op dit tornooi met een workshop vooraf en begeleiding door Weijmans tijdens het tornooi. De kandidaat BHSR’s moesten een theoretische toets afleggen, een praktijk portfolio en een ‘examenwedstrijd’ in duo fluiten.

We zijn trots en blij dat 6 kandidaten met glans de nieuwe (erkende) titel Beach Handball SR hebben behaald. Deze cursus wordt ook het komende tornooi in juli nog herhaald en we zoeken ook voor dit tornooi nog kandidaten.

Volgende en finale manche van het BK is in het weekend van 30-31 juli, daar wordt voor het eerst de titel van Belgisch Kampioen bij de heren en dames uitgereikt.  Deze zal terug doorgaan in Hechtel-Eksel.  Organisatie is in handen van het Beachsportfestival.