Wijziging spelregels seizoen 2022-2023 update

Voor het seizoen 2022-2023 zijn er 4 nieuwe spelregels gelanceerd door de IHF.  Je kan deze nieuwe IHF regels terugvinden op de IHF-site via volgend artikel en volgend document: rules of the game indoor

Evenwel zal niet elke nieuwe spelregel toegepast worden in onze KBHB, VHV en regionale competities. Hieronder vind je een overzicht van de 4 nieuwe spelregels : 

  1. Opname van de nieuwe harsvrije bal in het IHF-balreglement om het gebruik van deze nieuwe bal toe te staan ​​zonder hars in officiële IHF-wedstrijden (zie Regel 3:2). Deze spelregel wordt niet toegepast maw deze mogelijkheid wordt in onze competities niet geboden. 
  1. Passief spel : vermindering van 6 naar 4 van het maximum aantal toegestane passes na het waarschuwingssignaal, bedoeld om het spel aantrekkelijker te maken (zie Regel 7:12 en Interpretatie 4). 
  1. Spelsituaties waarin het schot van een speler, die niet wordt gehinderd door de verdedigers van de tegenpartij, het hoofd van de keeper raakt, worden beschouwd als onsportief gedrag en worden bestraft met een onmiddellijke 2 minuten tijdstraf.  Deze wijziging is bedoeld om de gezondheid van de keepers te beschermen (zie regel 8:8). De huidige regel voor het raken van het hoofd van de keeper bij een 7m-worp blijft ook behouden. In dit geval is de bestraffing nog steeds een diskwalificatie. 
  1. Invoering van een startgebied (cirkel met een diameter van 4 meter) gelegen in het midden van de middellijn om een ​​goed spelritme te bevorderen en observatie door de scheidsrechters te vergemakkelijken (zie Regels 1:9, 10:5, 15, en interpretatie 5). Deze regel is voor het seizoen 2022-2023 enkel van toepassing in de BENE-League!

 

In de loop van september zullen deze wijzigingen nog toegelicht worden door het scheidsrechtercomité!

Alle info m.b.t. de spelregels vind je voortaan op de webpagina 'sportieve reglementen'.

De IHF heeft ook een handige app ontwikkeld waar je toelichting krijgt over de nieuwe regels, meer info vind je bij: NEW APP ‘IHF RULE INTERPRETATION’ RELEASED