Handbalcompetities van start

Aanstaande zaterdag begint de BENE-League aan een nieuw seizoen. Ook in eerste en tweede nationale heren en eerste nationale bij de dames worden dit weekend de eerste wedstrijden van seizoen 2022 – 2023 gespeeld. BENE-League kampioen Kembit Lions neemt het in zijn eerste wedstrijd op tegen Sporting Pelt.  Nationaal kampioen bij de heren HC Visé BM ontvangt thuis Hurry Up. Fémina Visé, kampioen bij de dames, gaat op bezoek bij DHC Waasmunster. Vanaf dit seizoen worden erin eerste en tweede nationale bij de heren en eerste nationale bij de dames gespeeld met de Atorka, een wedstrijdbal ontworpen door Decathlon. 

De voorbije weken werden bij zowat alle handbalclubs de trainingen hervat. Teambuildings, training outdoor en indoor, krachttraining, opnieuw balgevoel opdoen en werken aan de fysieke paraatheid.  Het zijn de traditionele dingen die telkens weer bij een voorbereiding op een nieuw seizoen terugkomen. 

Bij Fémina Visé, titelverdediger bij de dames in eerste nationale, verzamelde coach Werner Roef zijn speelsters en collega stafleden begin augustus. “Na een lange, intense en voor ons succesvolle competitie was iedereen toch wel toe aan een rustpauze. Maar op het einde van zo’n periode zonder handbal snakt iedereen er toch weer naar om beginnen trainen”, zegt trainer Werner Roef. “Zo’n opstart is altijd afzien, maar dat hoort erbij. In het tussenseizoen zijn drie speelsters naar een andere ploeg getrokken, zijn er enkele nieuwe gezichten bijgekomen en werden er ook weer jeugdspeelsters doorgeschoven. De integratie van jonge speelsters die we twee jaar geleden begonnen zijn blijft aangehouden. Er zijn nu speelsters van 15, 16 en 17 jaar die af en toe speelminuten krijgen en samen met de ervaren spelers een ploeg willen vormen. Al moet ik er meteen aan toevoegen dat die ervaren speelsters ook veelal om en bij de 20 jaar zijn. De integratie verloopt vlot en zoals het bij een voorbereiding hoort win en verlies je oefenwedstrijden. Het is wel jammer dat we Diane Houben een tijdlang moeten missen. Zij raakte betrokken bij een motorongeval en zal twee tot drie maanden out zijn. Doelvrouw Sanne Hekking is overgekomen van Beek. De voormalig jeugdinternational liep tijdens een training een blessure op maar werkt aan de weg terug. Ik verwacht dat ze over enkele weken haar eerste wedstrijd zal spelen. Over de ambities wil ik kort zijn. Het eerst doel is ons kwalificeren voor de play-offs. Maar laat het duidelijk zijn: wie kampioen wil spelen zal voorbij ons moeten.”

Bij de heren won HC Visé BM vorig seizoen voor het eerst in hun bestaan de titel.  In het tussenseizoen trok Korneel Douven naar Sporting Pelt zodat de sportieve sleutels nu in handen liggen van voormalig Red Wolve Thomas Cauwenbergh, vorig seizoen T2. “Ik ben heel tevreden over de staf die we hebben samengesteld. We hebben alles in huis om gedurende een gans seizoen mooi handbal te brengen. Het is een jonge staf met Thomas Bolaers die mijn assistent wordt en Jonathan Lupica die keeperstrainer wordt”, zegt Thomas Cauwenberghs. “Over de voorbereiding ben ik tevreden. We hebben in zeer goede omstandigheden kunnen werken. Er werden enkele interessante stages georganiseerd. In het tussenseizoen hebben we de ploeg kunnen samenhouden. Mijn spelers kennen elkaar en dat is een voordeel. Sébastien Danesi is de enige nieuwkomer. Hij keert terug naar de ploeg die hij enkele jaren geleden verliet. De eerste ambitie is om de spelers naar hun beste niveau te brengen en vervolgens een maximaal aantal van spelers van HC Visé BM naar het wereldkampioenschap van begin volgend jaar proberen te sturen.”

Programma speeldag 1

BENE-League (zaterdag 3 september)
19.00 u: Kras Volendam – Sezoens Achilles Bocholt
19.00 u: Green Park Aalsmeer – Herpertz Bevo
20.00 u: Kembit Lions – Sporting Pelt
20.15 u: HC Visé BM – JD Tech. Hurry Up
20.15 u: Hubo Handbal – Red-Rag / Tachos
20.15 u: Eupen – HC Atomix

Heren eerste nationale (zaterdag 3 en zondag 4 september)
18.00 u: Hubo Handbal – HBC Izegem
20.15 u: HC DB Gent – Sasja
20.15 u: EHC Doornik – HC Eynatten Raeren
20.15 u: Olse Merksem – Apolloon Kortrijk
19.00 u: Kraainem – Kreasa Houthalen (zondag 4 september)

Heren tweede nationale (zaterdag 3 en zondag 4 september)
18.00 u: Sporting Pelt – Sezoens Achilles Bocholt
19.00 u: Renaissance Montegnée – Union Beynoise
20.30 u: Uilenspiegel – Elita Lebbeke
17.30 u: HB Sint-Truiden – HC Amay (zondag 4 september)
18.00 u: ROC Flémalle – HC Sprimont (zondag 4 september)

Eerste nationale dames (Zaterdag 3 en zondag 4 september)
18.15 u: HC DB Gent – HC Sprimont
18.30 u: Uilenspiegel – Eupen
19.00 u: Overpelt – Hubo Handbal
20.00 u: DHC Waasmunster – Fémina Visé
18.00 u: Eynatten Raeren – Handbal Sint-Truiden (zondag 4 september)