België verliest met het kleinste verschil van Nederland

België is met een nederlaag aan hun EK-kwalificatiecampagne begonnen. Op bezoek bij Nederland verloren de Red Wolves met het kleinste verschil: 25 – 24. In de eerste helft ontbrak het de Belgen aan snelheid en duelkracht. Halfweg de partij was het 12 – 9. De Belgen speelden een betere tweede helft en kwamen twee en een halve minuut voor het einde van de wedstrijd verdiend op gelijke hoogte. In een spannend slot scoorden de Nederlanders en liet Qerimi de gelijkmaker liggen. Zondag spelen de Belgen hun tweede kwalificatieduel in Hasselt. Tegenstander is dan Kroatië dat op woensdag Griekenland versloeg.

De Nederlanders beginnen aan de partij en komen na 45 sec via Kay Smits op voorsprong. Wanneer Brixhe voor de Belgen mist en Smits opnieuw scoort is het 2 – 0. Sébastien Danesi veegt na twee minuten de nul van het bord bij de Belgen. De thuisploeg neemt het initiatief en lopen, na een tijdstraf van Danesi, uit tot 6 – 3. Qerimi probeert met twee treffers de Belgen op sleeptouw te nemen maar bij de Red Wolves zijn te mak, missen duelkracht en precisie bij de afwerking. Wanneer Kay Smits met zijn vierde van de avond er 9 – 5 van maakt vraagt bondscoach Yérime Sylla een time-out aan. Veel verandert er niet aan het spel van de Belgen die na 24 minuten, in een weinig begeesterende partij, bij 10 – 7 nog steeds tegen een kloof van drie doelpunten aankijken. Jef Lettens voorkomt met een knappe redding op een strafworp dat de kloof oploopt tot vier goals. Het is één van de tien reddingen die de Belgische doelman in de eerste helft uit zijn mouwen schudt. Serge Spooren scoort nog twee keer. Halfweg de partij is het 12 – 9.

De snelle goal van Yves Vancosen bij aanvang van de tweede helft laat het beste verhopen. Zeker wanneer ook Spooren en De Beule zijn voorbeeld volgen. Maar ook de Nederlanders laten zich niet onbetuigd. In de omschakeling zijn ze een tikkeltje sneller waardoor ze de Belgen makkelijk op drie goals houden. Tot Serge Spooren de kloof na tien minuten verkleint tot één goal, 17 – 16. Kedziora mist de kans om de Belgen langszij te brengen. Aan de overkant wordt wel gescoord waardoor de kloof opnieuw twee punten bedraagt. Vervolgens stuiten de Belgen tot twee keer toe op doelman De Knegt. Die laatste moet zich halfweg de tweede helft toch gewonnen geven na een omgezette strafworp van Qerimi, 19 – 18.

Het tempo en spelniveau van de Nederlanders is niet meer dat van in het begin van de tweede helft. Maar de Red Wolves kunnen niet genoeg profiteren. Tot vier keer toe komen ze terug tot één doelpunt maar langszij komen lukt voorlopig niet.  Met nog vier minuten op de klok is het 23 – 22. Twee en een halve minuut voor het einde van de wedstrijd lukt het dan toch en brengt Qerimi België langszij, 23 – 23. Kay Smits brengt de thuisploeg opnieuw op voorsprong, Brixhe stelt gelijk. We spelen iets minder dan één minuut wanneer Yérime Sylla een time-out aanvraagt. De wedstrijd kan nu écht nog alle kanten op. Smits scoort en brengt Nederland op voorsprong waarna opnieuw een time-out volgt, nu aangevraagd door de thuisploeg. Nog één aanval hebben de Belgen Qerimi mist waardoor Nederland met het kleinste verschil wint van België. Eindstand 25 – 24.