Denemarken is een maatje te groot voor België

De Red Wolves zijn met een 43 – 28 nederlaag aan hun WK begonnen.. De Belgen begonnen goed aan de wedstrijd maar halfweg de eerste helft namen de Denen de match in handen om uiteindelijk te gaan rusten met een 22 – 15 stand. Eenzelfde spelbeeld in de tweede helft. Het klassenverschil was gewoon te groot. De andere wedstrijd tussen Bahrein en Tunesië eindigde op een 27 – 27 gelijkspel.

De Belgen nemen het in hun eerste WK-match ooit op tegen Denemarken die de steun hebben van 12000 supporters die allen luidkeels het Deense volkslied meezingen. Indrukwekkend. De Belgen krijgen de steun van zo’n 300 fans. De Red Wolves beginnen zonder complexen aan hun wedstrijd. Raphael Kötters gaat de geschiedenisboeken in als de eerste Belg ooit die een doelpunt op een WK scoort. De gelijkmaker komt er via Hansen. Jef Lettens begint sterk aan de wedstrijd met twee cruciale reddingen in de eerste vijf minuten. Tot 4 – 4 houden de Belgen gelijke tred. Na een misser van Colman lopen de Red Wolves op een counter van de Denen. Hansen maakt er 6 – 4 van. Voor de 35-jarige Deen is het zijn 1255e doelpunt in 242 wedstrijden.

Bij 8 – 6 mist Qerimi een strafworp en maakt Hansen er op de counter 9 – 6 van. Halfweg de eerste helft komen de Denen nu helemaal onder stoom. In geen tijd gaat het van 15 – 10 naar 19 – 11. De Belgen zitten op het vlak van doelpunten aan hun gemiddelde maar slikken te veel goals. In de omschakeling zijn de Denen bijzonder snel. Een snelle counter duurt gemiddeld zo’n 5 seconden. Naar het einde van de eerste helft toe laat Lettens zich nog opmerken met twee reddingen. Halfweg de partij is het 22 – 15. Met 15 doelpunten zit het bij de Belgen aanvallend goed. Verdedigend is het moeilijker. Eens de Denen onder stoom acteren ze als een pletwals.

In de tweede helft gaan de Denen door op hun elan. Na drie minuten is het 25 – 15 en staan de Belgen na een fout van De Beule op ondertal. Een foutje van Kötters wordt genadeloos afgestraft door de Denen. Het sein voor Yérime Sylla om via een time-out proberen bij te sturen. Het komt er nu voor de Belgen op aan om het hoofd boven water te houden want de belangrijkste wedstrijden voor de Belgen komen er nog aan. De Belgen scoren hun eerste goal in de tweede helft na iets meer dan vijf minuten via Colman: 27 – 16. En de Denen, die doen verder. Iets over halfweg de tweede helft is het 33 – 21 in het voordeel van de Denen.

Yérime Sylla heeft intussen Serge Spooren in de ploeg gebracht en die scoort bij zijn eerste balcontact onmiddellijk. De Belgen laten het hoofd niet hangen, creëren kansen maar vergeten te vaak om die ook te benutten. Maar uiteindelijk moeten de Belgen de wet van de sterkste ondergaan. 43 – 28 is de eindstand. Zondag om 18.00 u spelen de Belgen hun tweede wedstrijd. De Belgen nemen het dan op tegen Tunesië.