België boekt een historische zege tegen Tunesië

De Red Wolves hebben zondagavond een historische zege geboekt. De Belgen versloegen Tunesië met 31 – 29 en winnen bij hun eerste deelname aan een WK hun tweede groepswedstrijd. Halfweg de partij was het 17 – 16 in het voordeel van de Red Wolves. In de tweede helft liepen de Belgen al snel twee doelpunten uit en lieten ze de kans liggen om uit te lopen tot drie goals. Tunesië dichtte de kloof, kwam op voorsprong maar de Belgen knokten zich in een spannend slot van zenuwslopende tweede helft uiteindelijk verdiend naar een 31 – 29 zege. Raphael Kötters werd verkozen tot man van de wedstrijd.

In vergelijking met Denemarken kiest Yérime Sylla voor een andere basisploeg. De Beule, Qerimi, Vancosen, Glorieux en Spooren beginnen aan de wedstrijd. Enkel Brixhe en Lettens behouden hun plaats. De eerste kans is voor de Belgen maar Vancosen kan niet scoren. Tunesië doet dat aan de overkant wel, 0 – 1. In vergelijking met de wedstrijd tegen Denemarken spelen de Belgen een pak agressiever maar ze straffen de fouten van Tunesië te weinig af. Na een stevig wedstrijdbegin is het na 10 minuten 5 – 5.

Op het kwartier komen de Belgen via Brixhe voor het eerst op voorsprong, 8 – 7. Belangrijk moment in minuut achttien wanneer Ben Salah geblesseerd het veld moet verlaten. Op papier een aderlating voor de Tunesiërs maar op het veld valt daar niet meteen iets van te merken. De Tunesiërs blijven op voorsprong en de Belgen zitten intussen al aan zeven technische fouten en te veel missers. Doelman Belkaied maakt zeven doelpogingen van de Belgen onschadelijk. Pas naar het einde van de eerste helft komen de Belgen echt in de match. Snelle omschakelingen, prima afwerking en twee goals van aanvoerder Robyns later is het halfweg de partij 17 – 16.

De Belgen mogen aan de tweede helft beginnen en scoren meteen via Kötters. Twee doelpunten verschil voor de Red Wolves en dat hadden er eigenlijk drie kunnen en moeten zijn maar dat lukt niet. Halfweg de tweede helft is alles te herdoen en komt Tunesië langszij. Niet veel later komt Tunesië zelfs op voorsprong, is het 24 – 25. De Belgen moeten opnieuw achtervolgen.

Bij 27 – 27 krijgt een Tunesiër rood en komt België via Spooren opnieuw op voorsprong. Een belangrijk doelpunt op een belangrijk moment.  Tunesië komt langszij via een strafworp maar Kötters brengt vanop de hoek de Belgen opnieuw op voorsprong, 29 – 28. De Deense supporters hebben zich met zijn 10000 intussen achter de Belgen geschaard. Het brengt de Red Wolves geluk want de Tunesiërs sjotten op de paal. Aan de overkant scoort Spooren wel en is het 31 – 29.

Met nog 45 sec op de klok mag Tunesië een strafworp nemen. Jef Lettens met een cruciale redding die de zege veiligstelt en België mogelijk de kwalificatie bezorgt.  België wint van Tunesië en schrijft opnieuw een pagina handbalgeschiedenis. Raphael Kötters wordt tot man van de match uitgeroepen. Een mooi moment voor de nog altijd maar 21-jarige speler.

Later op de avond neemt Denemarken het op tegen Bahrein.