Egypte wint van een sterk België

De Red Wolves hebben donderdagavond tegen Egypte een logische nederlaag geleden. Halfweg de partij was het 22 – 15 voor Egypte. Uiteindelijk eindigde de wedstrijd op 33 – 28. Tegen één van de outsiders voor de wereldtitel speelde België een uitstekende wedstrijd. Aanstaande zaterdag spelen de Belgen om 18.00 u tegen Kroatië.

Egypte wordt niet zomaar schaduwfavoriet genoemd. Tijdens het vorige WK in 2021 verloren ze met het kleinste verschil van Denemarken, de latere wereldkampioen. Na de reguliere speeltijd en twee verlengingen was het 35 – 35. Uiteindelijk won Denemarken na het nemen van strafworpen: 39 – 38. Tijdens de voorbije Olympische Spelen verloren ze in de halve finales van Frankrijk en verloren ze de strijd voor brons van Spanje. Egypte is ook regerend Afrikaans Kampioen. In 2022 wonnen ze voor de achtste keer het kampioenschap. Met andere woorden: Egypte is een grootmacht in het handbal.

Jeroen De Beule opent de score voor de Belgen maar Egypte reageert meteen, legt een verschroeiend tempo op en laat geen enkele kans onbenut. Na iets meer dan vier minuten is het 6 – 2 voor Egypte. Yérime Sylla stuurt bij via een time-out waarna het tempo wat uit de wedstrijd gaat en de Belgen terugkomen tot 7 – 4. We spelen twaalf minuten wanneer de Red Wolves overschakelen naar zeven veldspelers en zich vastbijten in de match. Iets over halfweg de eerste helft doen de Belgen weer helemaal mee en is het 13 – 9.

Egypte is op zijn hoede voor de Belgen, ze ook niet te dicht laten komen en lopen opnieuw uit tot 20 – 11. Danesi komt na iets meer dan een kwartier in de ploeg en laat zich opmerken met vier goals. Nog in die eerste helft krijgen D’Hanis en Delpire hun eerste speelminuten. Halfweg de wedstrijd is het 22 – 15 in het voordeel van Egypte dat in de eerste helft 22 van de 26 schoten benut, dat is een scoringspercentage van 85%. De conclusie is dat het gevaar bij hen van overal komt. België scoorde 15 keer uit 25 kansen en werkt 60% van zijn kansen af.

In de tweede helft verdedigt België, met een uitstekende Arthur Vanhove in doel, goed in blok en komt het iets over halfweg de tweede helft terug tot 28 – 22. De Red Wolves spelen heel gedisciplineerd en zijn misschien wel bezig aan hun beste wedstrijd van het tornooi. Na 54 minuten is het 31 – 26 mede dankzij vijf reddingen van Arthur Vanhove.

Uiteindelijk verliezen de Belgen met 33 – 28. Sébastien Danesi was goed bij schot en scoorde maar liefst negen keer.  Winnen zat er niet in voor de Belgen, maar dit was best wel een referentiewedstrijd van de Red Wolves. Een collectieve prestatie waarop gebouwd kan worden, te beginnen nu zaterdag tegen Kroatïe dat het in oktober in België al niet onder de markt had.

Deze namiddag won Bahrein van de Verenigde Staten met 27 – 32. Later op de avond speelt wereldkampioen Denemarken nog tegen Kroatië.