België kan zijn laatste match niet winnen

De Red Wolves hebben hun eerste WK afgesloten met een nederlaag tegen de Verenigde Staten. De Amerikanen versloegen de Belgen met 24 – 22. Halfweg de partij was het 14 – 12. In de tweede helft kwamen de Red Wolves tot twee keer toe op voorsprong maar, net als in de vorige wedstrijden, waren ze ook nu niet efficiënt genoeg. De Belgen konden op dit WK één keer winnen van Tunesië. Tegen de toplanden leden de Red Wolves telkens een logische nederlaag, maar tegen Bahrein en de Verenigde Staten deden de ze zichzelf tekort.

In de beginfase laten beide doelmannen zich opmerken met enkele goede reddingen. De Belgen beginnen opnieuw aarzelend aan de partij. Chan scoort het eerste doelpunt na net geen drie minuten. Brixhe brengt de Belgen langszij. Na vijf minuten is het 1 – 1. We hebben al andere dingen gezien tijdens dit WK. Net als in de vorige wedstrijden missen de Belgen ook nu hun start waardoor de Amerikanen uitlopen tot 5 – 2. Na tien minuten laten de Belgen al vijf kansen onbenut en kunnen ze slechts twee keer scoren.

Yérime Sylla vraagt een time-out waarna de Belgen beter in de match komen. Danesi, Brixhe en Vancosen brengen de Belgen terug tot 6 – 5. Maar België blijft in hetzelfde bedje ziek en ziet de Amerikanen opnieuw uitlopen tot 11 – 7. In de laatste tien minuten tonen de Belgen toch wat meer scherpte, zijn ze efficiënter en komen ze terug tot 12 – 11. Jammer dat ze dan de kans laten liggen om langszij te komen. Halfweg de wedstrijd gaan we rusten bij 14 – 12. De Belgen kunnen absoluut niet tevreden zijn met de eerste dertig minuten.

Bij hun eerste kans in de tweede helft scoren de Amerikanen meteen en is de kloof opnieuw drie doelpunten. Zes minuten later is alles te herdoen en komen de Belgen via goals van Brixhe en twee Ooms (tweemaal) terug tot 15 – 15. Na 9 min en 22 sec brengt De Beule de Belgen voor het eerst op voorsprong en is het 16 – 17. De match blijft een nagelbijter waarbij het alle kanten op kan en details het verschil kunnen maken. Halfweg de tweede helft moeten de Red Wolves opnieuw achtervolgen en is het 20 – 19. Jef Lettens is bezig aan een goede match, zit op 35% stops en houdt de Belgen voorlopig in de partij.

In hun laatste kwartier op hun eerste wereldkampioenschap moeten de Red Wolves nu het laken naar zich toe proberen te trekken. Met nog acht minuten te spelen is het 20 – 20. Bij beide ploegen is er nu een gebrek aan efficiëntie. Sprankelend handbal is het niet meer, eerder op karakter. Het is op die manier dat De Beule de Red Wolves opnieuw op voorsprong brengt: 20 – 21.

Bij 21 – 21 mist Braun een strafworp en ook bij de herneming kan hij niet scoren en treft hij opnieuw de paal. De Amerikanen passen dan de strategie van de Belgen toe, spelen met zeven veldspelers en lopen met nog iets meer dan drie minuten te spelen twee doelpunten uit tot 23 – 21. In het absolute slot dringen de Belgen nog aan maar bij 24 – 22 mist Qerimi zijn tweede strafworp van de partij. En zo eindigt de partij met een zege van de Amerikanen. De ontgoocheling bij de Red Wolves zal groot zijn.

Over zes weken is er de dubbele confrontatie met Griekenland. Twee wedstrijden die kaderen in de EK-kwalificaties. Als België zijn kansen op kwalificatie gaaf wil houden moeten ze beide wedstrijden winnen, te beginnen op 8 maart om 20.10 u in Hasselt.