Handbal Sint-Truiden en Sezoens Achilles Bocholt bekerwinnaars

Handbal Sint-Truiden heeft zaterdagnamiddag de finale van de Beker van België bij de dames gewonnen. Halfweg de tweede helft was het 8 – 15 voor de Limburgers maar Eupen wist de kloof nog te dichten en sleepte bij een 17 – 17 stand nog verlengingen uit de brand. Na de eerste verlenging was het 19 – 19. Uiteindelijk won Sint-Truiden met 21 – 22. Voor de Limbugers is het de vierde bekerwinst.

Bij de mannen won Sezoens Achilles Bocholt voor de vierde opeenvolgende keer en voor de zevende keer in hun bestaan de Beker van België bij de mannen. In de finale versloegen ze Sporting Pelt met 22 – 21. Eerder dit seizoen won Bocholt ook al de BENE-League.

Met drie goals neemt Estelle Ghijssens Sint-Truiden op sleeptouw en hebben de Limburgers na goed vijf minuten een 0 – 3 voorsprong. Karen Macours krijgt in minuut zeven rood en dus moet coach Delpire zijn team herschikken. Eupen komt terug tot 3 – 3 waarna Sint-Truiden via Schepkens en Ghijsens uitloopt tot 4 – 9 wat ook de ruststand is. Met dank aan beide doelvrouwen die zich meermaals onderscheiden.

Bij aanvang van de tweede helft neemt Sint-Truiden het initiatief en loopt het halfweg uit tot 8 – 15. Sint-Truiden lijkt een optie op bekerwinst te nemen tot Eupen zich terug in de partij knokt en bij 15 – 15 de kloof helemaal gedicht heeft. In een spannende slotfase houden beide teams elkaar in evenwicht. Na de reguliere tijd is het 17 – 17. Verlengingen moeten de beslissing brengen. Na de eerste extra-time van vijf minuten is het 19 – 19. In de tweede verlenging scoort Schepkens twee keer op rij en brengt het Sint-Truiden op 19 – 21. Eupen weert zich nog maar moet zich uiteindelijk gewonnen geven. Een zinderende bekerfinale bij de dames eindigt op 21 – 22.

Bij de heren neemt Sezoens Achilles Bocholt een vliegende start en loopt het in geen tijd uit tot 3 – 0. Maar de Bocholtse storm gaat al snel liggen waardoor Pelt na tien minuten terugkomt tot 4 – 3. Zowel Sezoens Achilles Bocholt als Sporting Pelt hebben een waar supporterslegioen op de been gebracht die beiden voor een bij momenten zinderende sfeer zorgen. Na 16 minuten brengt Kohlen Pelt langszij en zorgt Delpire voor de Peltse voorsprong, 6 – 7. Het spel gaat lekker op en af en geen van beide teams kan een voorsprong uitbouwen, tot Roel Valkenborgh er na 25 minuten 12 – 9 van maakt. Voor het eerst in deze wedstrijd heeft een ploeg een voorsprong van meer dan twee goals. Halfweg de partij is het 13 – 10.

Kohlen verkleint bij aanvang van de tweede helft de kloof tot twee doelpunten. Bocholt stelt snel orde op zaken en loopt via Tim Claessens vijf doelpunten uit. Na net geen negen minuten is het 17 – 12 voor Sezoens Achilles Bocholt. Halfweg de tweede helft heeft Pelt daar niets van af kunnen doen en is het 19 – 14.

Bij momenten wordt de partij heel fysiek en dreigen de potjes op en naast het veld over te koken. Maar Bocholt houdt Pelt op afstand al verkleint Pelt na 24 minuten de kloof tot twee doelpunten en is de stand 20 – 18. Twee goals van Serge Spooren later, en met nog drie minuten te spelen bedraagt de kloof nog steeds twee goals en is het 22 – 20. Als Pelt nog aanspraak wil maken op de beker heeft het nog anderhalve minuut om de scheve situatie recht te trekken. Met nog 18 sec te spelen zet Falke een strafworp om en is het 22 – 21. Verder komt Pelt niet meer. Net als in 2019 verliest het de finale van de Beker van België tegen buur Sezoens Achilles Bocholt.  Voor Bocholt is het de zevende bekerwinst in hun bestaan.