Nederland wint overtuigend van België

De Belgische handbalmannen hebben woensdagavond met 23 - 28 verloren van Nederland. Halfweg de partij was het 10 – 17.  België, voor aanvang van de partij al uitgeschakeld was voor het EK 2024, onderging bij momenten de wet van de sterkste maar moet ook op eigen borst kloppen omdat er opnieuw veel doelkansen gemist werden. Nederland is na de 26 – 31 nederlaag van Griekenland tegen Kroatië zo goed als zeker van EK-deelname. Aanstaande zondag spelen de Belgen hun laatste EK-kwalificatiewedstrijd in en tegen Kroatië.

Nogal wat Oranje supporters zijn naar de Hasseltse Alverberg afgezakt om hun ploeg richting kwalificatie te schreeuwen. Bij winst komen de Nederlanders aan de leiding in Groep 5 en zijn ze zeker van EK-deelname. Nederland scoort als eerste via een strafworp, 0 – 1. België verdedigt goed maar in de eerste tien minuten mist het zes doelkansen. Bij de bezoekers gaan die ballen er wel in waardoor het na elf minuten 2 – 6 is voor Nederland. België moet dus achtervolgen.

Nogal wat ervaren spelers haakten in aanloop van deze wedstrijd om uiteenlopende redenen af waardoor Yérime Sylla met een onuitgegeven ploeg uitpakt. Bedoeling van deze ploeg in transitie is om ervaring op te doen richting toekomst. En uiteraard willen al deze spelers hun uiterste best doen tegen favoriet Nederland. Eén van die spelers die nu hun kans krijgen is doelman Arthur Vanhove die met enkele saves uitpakt. Maar dat neemt niet weg dat de Belgen het flink moeilijk hebben. Na twintig minuten kijken ze tegen een 5 – 13 achterstand aan. De Belgen kennen dan enkele goede minuten, scoren vier keer op rij en keren terug tot 9 – 14. Maar in de laatste vijf minuten van de eerste helft komt Oranje weer op toerental en lopen ze halfweg de wedstrijd uit tot 10 – 17.

In de tweede helft krijgt Nick Deekens de spelminuten en vervangt hij Arthur Vanhove in doel. De doelman laat zich meteen met enkele reddingen opmerken. België begint met aanvallende intenties maar mist opnieuw enkele kansen en treft bovendien ook twee keer het doelhout. De Nederlandse machine draait aan een minder hoog toerental, maar dat neemt niet weg dat ze de Belgen op een veilige afstand houden. Na tien minuten is het 13 – 20 in het voordeel van Nederland. Halfweg de tweede helft zijn de Red Wolves één doelpunt dichterbij geslopen en is het 16 – 22.

De Red Wolves strijden dapper, dichten de kloof tot vijf goals maar dan loopt Nederland opnieuw uit tot 20 – 27. Uiteindelijk eindigt de match op 23 – 28. Net als in alle voorgaande wedstrijden breken de vele missers in zowel de eerste als in de tweede helft de Red Wolves zuur op.