Kroatië kruipt door het oog van de naald

België heeft op de slotspeeldag van de EK-kwalificatiecampagne net niet kunnen stunten. Op bezoek bij Kroatië verloren de Red Wolves na een meer dan verdienstelijke partij met 34 – 29. Halfweg de wedstrijd was de stand 16 – 16.

De wedstrijd begint met een heus doelpuntenfestival waaraan de Red Wolves, voor de gelegenheid in het geel, gretig aan deelnemen. Na vijf minuten is het 5 – 4 in het voordeel van de Kroaten. Na een misser van Ooms lopen de Belgen op een snelle counter en wordt het 7 – 4. Het helse tempo verdwijnt dan een beetje uit de wedstrijd, maar Kroatië blijft wel de bovenhand houden. Halfweg de eerste helft is het 10 – 7.

Wanneer Cadel de Belgen terugbrengt tot 10 – 8 zijn er opnieuw mogelijkheden voor de Belgen. Maar dan hervallen de Red Wolves in oude slechte gewoontes en worden er drie open kansen gemist. Doodjammer want de Belgen spelen een goede wedstrijd. De Kroaten hebben het bij momenten moeilijk en kunnen niet echt afstand nemen. Na 27 minuten wedstrijd hebben de Red Wolves hun achterstand verkleind tot één doelpunt. Kroatië mag dan een strafworp nemen, maar Deekens ranselt die uit zijn doel waarna Kötters op de counter de Belgen met zijn vijfde goal langszij brengt. Halfweg de partij is het 16 – 16.

Bij aanvang van de tweede helft brengen Glorieux en Colman de Belgen zowaar op voorsprong en is het 16 – 18. Ooms scoort dan twee keer en Colman doet er met twee treffers nog een schepje bovenop waardoor het 18 – 22 wordt. En dan hebben we het nog niet gehad over de twee gemiste strafworpen van de Belgen waardoor de kloof nog groter had kunnen zijn. Kroatië knokt zich terug in de partij die bitsiger wordt en waar beide teams tijdstraffen opgelegd krijgen. Na 13 minuten spelen in de tweede helft is alles te herdoen: 23 – 23.

De Kroaten spelen in een uitverkochte zaal, krijgen de steun van een enthousiast publiek en toch slagen ze er niet in om de Red Wolves hun wil op te leggen. Met nog twaalf minuten te spelen is het 26 – 26. Twee missers en een tijdstraf breken de Red Wolves nadien zuur op. De Kroaten lopen uit tot 29 – 26 en 31 – 27. De Belgen speelden opnieuw een meer dan verdienstelijk partij, maar blijven opnieuw met lege handen achter.

In de andere wedstrijd versloeg Nederland – Griekenland met 32 – 26. Kroatië en Nederland eindigen beiden met negen punten, maar op basis van een beter doelpuntensaldo winnen de Kroaten hun groep. België eindigt puntenloos als laatste in groep 5. Via play-offs moet het zich zien te handhaven om zo te kunnen deelnemen aan de eigenlijke EK-kwalificatiecampagne van 2026.