Cyprus is tegenstander tijdens EK-barragewedstrijden

Woensdagvoormiddag werd er in Wenen geloot voor de kwalificatiecampagne in aanloop van het WK-handbal dat in 2025 in Denemarken, Kroatië en Noorwegen zal doorgaan. Op basis van hun ranking werd België vrijgesteld voor de eerste kwalificatieronde die in november van start gaat.  De Red Wolves komen pas in maart 2024 in actie wanneer deel 1 van de tweede kwalificatieronde van start gaat. In januari worden de EK-barragewedstrijden gespeeld met als inzet een plaats in de hoofdgroep van de kwalificatiewedstrijden in aanloop van het EK 2026. België neemt het daarin op tegen Cyprus.

Met Cyprus loot België een haalbare kaart.  In aanloop van het EK van 2022 speelde België al eens tegen Cyprus. De Red Wolves wonnen toen hun thuiswedstrijd met 24 – 7. In Cyprus werd het toen 16 – 31 voor de Belgen. De heenwedstrijd wordt gespeeld op 10 of 11 januari 2024. De terugwedstrijd wordt tijdens het weekend van 13 en 14 januari gespeeld. België speelt eerst thuis in de Hasseltse Alverberg.  De winnaar behoudt zijn plaats in de hoofdgroep van de EK-kwalificatiecampagne die in november 2024 van start gaat. 

Het WK-handbal wordt in 2025 georganiseerd door Denemarken, Kroatië en Noorwegen. Dat wil zeggen dat deze drie landen automatisch geplaatst zijn voor dat WK en dat er vanaf november gestreden wordt voor de resterende elf Europese plaatsen.  21 landen, waarvan er 18 deelnemen aan het EK-handbal 2024, zijn automatisch geplaatst voor de tweede kwalificatiefase van de tweede ronde.  Op basis van de ranking is België, samen met Oekraïne en Litouwen, rechtstreeks geplaatst voor die eerste kwalificatiefase van de tweede ronde die in maart 2024 gespeeld zal worden. 

In de eerste kwalificatieronde strijden tien landen voor een plaats in de volgende ronde. De heen- en terugwedstrijden worden begin november 2023 gespeeld. De vijf winnaars stoten door naar de volgende kwalificatiefase die in maart 2024 gespeeld worden. Ze krijgen daarbij het gezelschap van België, Oekraïne en Litouwen. Wie de tegenstander van België wordt later via loting bepaald. 

De vier winnaars van deze wedstrijden stoten door naar de tweede en definitieve kwalificatiefase waarbij ze het gezelschap krijgen van de achttien landen die aantreden op het EK.  De elf winnaars van de tweeëntwintig wedstrijden plaatsen zich voor het WK 2026. Deze wedstrijden worden gespeeld in mei 2024.

Foto: Alain Decamps