Ghijsens en Vancosen verkozen tot Speelster en Speler van het jaar

Vrijdagavond werd in CC Hasselt Het Gala van de Speler en Speelster van het jaar georganiseerd. Estelle Ghijssens (HB Sint-Truiden) werd verkozen tot Speelster van het jaar en won eveneens de persprijs.  Yves Vancosen (HC Visé BM) haalde het van Serge Spooren (Sezoens Achilles Bocholt) die met de persprijs huiswaarts trok. 

Iets meer dan 300 mensen woonden Het Gala van de Speler en Speelster van het jaar bij. Tom Robyns verwelkomde in zijn Hasselt een publiek door middel van een videoboodschap. Dansgroep Time To Dance opende vervolgens de show met een wervelende act waarna presentatoren Eric Dupain en Pierre Deprez het talrijk opgekomen publiek welkom heette.

Net als de voorbije jaren werden er ook dit jaar twee stemronden georganiseerd: de eerste in december, de tweede in aanloop van de play-offs. Behalve de spelers en speelsters konden ook trainers, stafleden, bestuurders en scheidsrechters hun stem uitbrengen.

Nadat de resultaten van de eerste stemronde dames en heren bekend gemaakt werden was het tijd om de eerste prijzen uit te delen. Mardie Goddet werd voor het tweede jaar op rij verkozen tot Liga Speelster van het jaar. De volledige top drie werd ingekomen door speelsters van Bilzen dat een sterk seizoen speelde, de titel in Liga 1 won en volgend seizoen uitkomt in tweede nationale. Levi De Leus werd met groot overwicht verkozen tot Liga Speler van het jaar.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Gala viel er een club uit de Oostkantons in de prijzen. Philip Reinertz van KTSV Eupen werd verkozen tot trainer van het jaar bij de dames. Reinertz loodste zijn team naar de finales van de Beker van België en de play-offs. Korneel Douven werd voor het eerst verkozen tot trainer van het jaar. De Limburger won de eerste stemronde terwijl de tweede stemronde gewonnen werd door Luc Boiten die in de tweede seizoenshelft met zijn team Sezoens Achilles Bocholt de triple won: BENE-League, Beker van België en het kampioenschap bij de heren. Maar Boiten kreeg de kloof met Douven niet meer gedicht en moest tevreden zijn met de tweede plaats.

Uilenspiegel, Hubo Hasselt, Sasja, Handbal Sint-Truiden en Elita Buggenhout werden door de VHV in de bloemetjes gezet voor hun uitstekende jeugdwerking. De LFH had een prijs voor Eynatten die hun 50e verjaardag vierden.

Fusieclub Hubo Hasselt kaapte in hun eerste jaar de prijzen bij de keepers mee. Edith Cochichi werd, net als vorig jaar, verkozen tot doelvrouw van het jaar. Arthur Vanhove won de trofee bij de heren. Vanhove liet zich in de weinige speelminuten tijdens het WK op een positieve manier opmerken. Nadien deed hij hetzelfde tijdens enkele EK-kwalificatiewedstrijden. Het duo Cappa – Schreder werd andermaal verkozen tot scheidsrechtersduo van het jaar. Het jonge duo Di Ilio – Mathot werden door de scheidsrechterscommissie verkozen tot beloftevolle scheidsrechters van het jaar. Met een mooie reportage over het allereerste WK van de Red Wolves werd er hulde gebracht aan de nationale handbalploeg bij de heren.

De Lifetime Achievement Award bij de LFH ging naar voormalig handballer en scheidsrechter Réne Bura. De VHV gaf hun Lifetime Achievement Award aan ex-handballer en trainer Eddy De Vlieger die onder andere internationals De Beule, D’Hanis en Colman de knepen van het vak leerde.

Helemaal op het einde van de show werden Estelle Ghijsens en Yves Vancosen verkozen tot Speelster en Speler van het jaar. Estelle Ghijsens haalde het van Céline Clermont en Sara Marteleur. De ex-speelster van het jaar had met overwicht de eerste stemronde gewonnen maar kwam door haar zwangerschap niet aan spelen toe in de tweede seizoenshelft. Na twee collectieve prijzen (beker en titel) won Ghijsens nu voor het eerst in haar carrière ook een individuele prijs: de Speelster van het jaar verkozen door haar collega’s en de media. Yves Vancosen eindigde al drie keer tweede na Serge Spooren. Dit jaar draaiden de stemmers de rollen om en verkozen ze Vancosen tot Speler van het jaar. Spooren eindigde als tweede voor Jeroen De Beule die als derde eindigde.

LIGA SPEELSTER VAN HET JAAR

1. Marie goddet 40 punten
2. Britte De droog 26 punten
3. Greetje swennen 20 punten

LIGA SPELER VAN HET JAAR

1. Levi De Leus 91 punten
2. Dre Riske 40 punten
3. Eric smeijers 33 punten

TRAINER VAN HET JAAR DAMES

1. PHILIP REINERTZ 750 punten
2. SARINA LEENEN 702 punten
3. JO DELPIRE 681 punten

TRAINER VAN HET JAAR HEREN

1. KORNEEL DOUVEN 943 punten
2. LUC BOITEN 822 punten
3. Thomas Cauwenberghs 432 punten

DOELVROUW VAN HET JAAR

1. EDITH COCHICHI 607 punten
2. LAURA GOVAARTS 472 punten
3. KATRIJN ANTONISSEN 449 punten

DOELMAN VAN HET JAAR

1. ARTHUR VANHOVE 633 punten
2. CLEM LEROY 549 punten
3. NICHOLAS PLESSERS 488 punten

SCHEIDSRECHTERSDUO VAN HET JAAR

1. CAPPA - SCHREDER 1065 punten
2. STEENWINCKELS - STEENWINCKELS 631 punten
3. KOSTIC - THEYSSENS 481 punten

BELOFTEVOL SCHEIDSRECHTERSDUO VAN HET JAAR

Louis Di Ilio – Xavier Mathot 

PERSPRIJS DAMES

1. Estelle Ghijsens 16 punten
2. Celine Clermont 5 punten
3. Maureen Racz 5 punten

PERSPRIJS HEREN

1. Serge Spooren 14 punten
2. Jeroen De Beule 12 punten
3. Yves Vancosen 11 punten

SPEELSTER VAN HET JAAR

1. ESTELLE GHIJSENS 436 punten
2. CELINE CLERMONT 286 punten
3. SARA MARTELEUR 255 punten
4. AIKO SCHEPKENS 162 punten
5. HANNE VAN CRIEKINGE 146 punten
6. FEMKE TACK 137 punten
7. LOTTE ANTONISSEN 125 punten
8. GINTARE ZEMAITIENE 120 punten
9. IRIS PEETERS 117 punten
10. DELPHINE DEHOUSSE 108 punten

SPELER VAN HET JAAR

1. YVES VANCOSEN 448 punten
2. SERGE SPOOREN 400 punten
3. JEROEN DE BEULE 358 punten
4. NUNO CARVALHAIS 192 punten
5. AARON VANDEWOESTIJNE 185 punten
6. BARTOSZ KONITZ 177 punten
7. ROBBE SPOOREN 132 punten
8. DAMIAN KEDZIORA 115 punten
10. ARBER QERIMI 101 punten
10. SEBASTIEN DANESI 101 punten 

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD LFH

René Bura

LIFETIME ACHIEVEMENT AWARD VHV

Eddy De Vlieger

Foto's: Alain Decamps / De Broodplank