Frands of the Black Arrows

Op zaterdag 23 december spelen de Black Arrows voor het eerst sinds lange tijd nog eens een thuiswedstrijd. Het was niet zomaar een thuiswedstrijd. Het moet de start worden van een nieuw hoofdstuk. De KBHB heeft de ambitie om deze jonge en gemotiveerde groep in 2024 te laten deelnemen aan de WK-kwalificatiecampagne.

De Black Arrows moeten het uithangbord van het dameshandbal worden. Om de sport te promoten, maar ook om jonge meisjes te laten dromen van een handbalcarrière op het hoogste niveau. “In samenwerking met de nationale loterij hebben we een campagne opgezet om meer gelijkheid te verkrijgen in ons aanbod voor heren en dames” vertelt Secretaris-Generaal Dries Boulet.

Om dit te realiseren heeft de KBHB een grootscheeps project opgezet waarbij alle actoren betrokken worden. De damesclubs van 1ste Nationale vormen samen een Damescommissie voor de ontwikkeling en promotie van dameshandbal.

De speelsters tekenden een charter waarbij ze zich op lange termijn engageren om deze nieuwe start mogelijk te maken. En ook de Vlaamse en Waalse federatie zetten in op dameshandbal met projecten als Hand4Girls en Hand2Girls. Projecten die moeten zorgen voor meer leden en ploegen in competitie.

Het is van 2005 geleden dat de senioren dames nog een kwalificatie gespeeld hebben en voor de speelsters is het al jaren een parcours met vallen en opstaan. Een gebrek aan financiële middelen is de voornaamste reden.

Een deelname aan een kwalificatie komt met heel wat dure verplichtingen, maar een wijziging van het speelsysteem biedt nu mogelijkheden.

Er is echter nog een lange weg te gaan. De komende 6 maanden zijn cruciaal. De KBHB zal met diverse partners aan tafel gaan om de organisatie van de extra thuiswedstrijden voor te bereiden en er moeten ook nog extra financiële middelen worden gezocht. De KBHB zoekt zelf partners, maar ook de speelsters zelf en de clubs engageren zich. Er wordt een grootscheepse actie opgezet waarbij de Black Arrows op zoek gaan naar “Frands”.

“Frand” is een samenvoeging van “Fan” en “Friend” verklaart Nele Antonissen, boegbeeld van de Black Arrows. Wij zijn op zoek naar iedereen die ons een hart onder de riem wil steken. De actie rijkt de hand naar iedereen die een kleine of grote bijdrage kan doen. “Wij willen op die manier onze ploeg in de kijker zetten en uiteraard ook zorgen voor de nodige financiële middelen om onze deelname aan de kwalificatie te verzekeren”, besluit Antonissen.

Meer info over de actie kan je terugvinden via deze link.