Vlaamse Handbalacademie komt in Antwerpen

De Vlaamse Handbalvereniging VHV heeft beslist om zijn nieuwe handbalacademie in Antwerpen te vestigen. Het opstarten van de academie past in het project van de Koninklijke Belgische Handbalbond KBHB in samenwerking met de Europese Handbalfederatie EHF. De VHV zal hiervoor samenwerken met het Gymnasion - stedelijk onderwijs, de Stad Antwerpen en de clubs uit de regio. Kevin Jacobs is aangesteld als lesgever en coördinator.
Na de lancering van het EHF-Masterplan om in België 2 handbalacademies te openen, werd in november de aanstelling van Bart Lenders als projectmanager aangekondigd. 3 weken geleden raakte bekend dat de Ligue Francophone de Handball (LFH) een academie zal openen in Luik en nu is de knoop ook doorgehakt in Vlaanderen.
“Er was heel veel interesse en we hebben de voorbije maanden gesprekken gehad met de verschillende partijen. Uiteindelijk hadden we een aantal opties en is Antwerpen gekozen”, zegt Secretaris-Generaal Dries Boulet. “Er was interesse uit zowel Limburg als Antwerpen en uiteindelijk hebben we op basis van verschillende parameters een beslissing genomen. De betrokkenheid van de Stad Antwerpen, een gezamenlijke steun van Olse Merksem, HV Uilenspiegel, Sasja HC en de AHAN-academie en de grote motivatie bij de directie van het Gymnasion hebben de doorslag gegeven. Bovendien halen we met Kevin Jacobs opnieuw een topper binnen.”
Het project is van zeer grote waarde voor de VHV. “Na de sluiting van de Topsportschool in 2011 is er nooit een goed alternatief gekomen. Nochtans heeft de Topsportschool heel wat toppers voortgebracht waarvan Yannick Glorieux en Nele Antonissen zowat de laatste zijn,” zegt Bart Danhieux, voorzitter van de VHV. “Daar moet verandering in komen, want de recente successen van de nationale ploeg willen we in de toekomst herhalen. De ligging in Antwerpen is ook strategisch een heel belangrijke gegeven. Handbal in Vlaanderen heeft een sterke focus op Limburg. Door de centrale ligging in Vlaanderen is de academie gemakkelijker bereikbaar voor héél Vlaanderen.”
Maar ook in de andere regio’s in Vlaanderen worden extra inspanningen geleverd. “Talentvolle spelers die van verder komen, zullen op internaat kunnen. Maar dat zal niet voor iedereen mogelijk zijn. Om het project ook in de breedte te ondersteunen, worden er naast de academies ook 3 handbalhubs opgericht. Eén voor Oost-West Vlaanderen, één voor Limburg en één voor Antwerpen en Vlaamse Brabant gekoppeld aan de academie,” zegt KBHB projectleider Bart Lenders. “Momenteel bestaat er al een selectiewerking voor de jongens en meisjes U16, maar dat gaan we uitbreiden naar U14. Tijdens de krokusvakantie hebben we 226 jongens en meisjes al laten kennismaken en dat was voor trainers en jongeren een groot succes. Tijdens de Paasvakantie komt er een vervolg.”
“In 2024-2025 wordt de academie opgestart voor de 1ste en 2de graad. In 2025-2026 volgt dan ook de 3de graad. We kijken er als school enorm naar uit om de jonge handbaltalenten te verwelkom”, besluit directeur van het Gymnasion Suzzy Van Laer. Jongeren die interesse hebben in het project kunnen meer informatie vinden en zich aanmelden via https://handbal.be/nl/handbalacademie/handbalacademie-2024-2025.