Italië is opnieuw te sterk voor België

De Red Wolves hebben zich zondagavond niet kunnen plaatsen voor de tweede ronde van de tweede WK-kwalificatiefase. Op bezoek bij de Italianen verloren de Belgen met 33 – 31.  Halfweg de partij was het 16 – 16.

De Red Wolves beginnen met Deekens in doel en met Kötters, Glorieux, Ooms, Colman, Danesi en Cadel in de basis. Ooms ziet zijn shot meteen geblokt waarna Bortoli Italië op voorsprong brengt. De Red Wolves spelen een versnelling hoger dan afgelopen woensdag en lopen na zeven minuten uit tot 2 – 5. Wanneer Ooms twee minuten naar de strafbank moet verkleint Italië de kloof tot één doelpunt, maar in ondertal scoren de Red Wolves twee keer en blijft de kloof met een man minder drie goals: 6 – 9. Halfweg de eerste periode is de stand 8 – 10 in het voordeel van de Belgen.

De Red Wolves spelen niet alleen sneller maar ook met meer overgave en agressiviteit dan tijdens hun thuiswedstrijd van woensdag. Dat uit zich ook in het aantal bestraffingen. Danesi is de derde Red Wolve die na 18 minuten naar de strafbank moet. De Belgen missen vervolgens de kans om uit te lopen naar 9 – 13. De Italianen scoren wel. Na 21 minuten is alles te herdoen en is het 12 – 12. Hadzic zorgt vervolgens opnieuw voor wat ademruimte en laat de Red Wolves opnieuw uitlopen tot 13 – 15. Maar ook nu kunnen de Belgen hun voorsprong niet vasthouden. Erger nog, na 28 minuten komt de thuisploeg via Bortoli op voorsprong en is het 16 – 15. In de slotfase van de eerste helft maakt Danesi er na een strafworp 16 – 16 van. Dat is ook meteen de ruststand.

Een goede start van de tweede helft is cruciaal voor de kwalificatiekansen van de Belgen. En net als woensdag missen ook nu de Red Wolves hun start compleet. Marchal loopt meteen tegen een tijdstraf aan waarna Italië scoort en afstand neemt. De Belgen kampen duidelijk met een vertrouwenscrisis. Yérime Sylla probeert via een spelonderbreking bij te sturen maar de Belgen moeten, rekening houdend met de vier goals achterstand van de heenwedstrijd, al negen goals proberen goed te maken. Beterschap komt er evenwel niet. Halfweg de tweede helft is de stand 27 – 21 en mogen de Belgen hun ambities om naar de volgende ronde door te stoten al opbergen. Naar het einde van de wedstrijd dichten de Belgen flink de kloof en zo eindigt de wedstrijd op 33 – 31.  Italië mag begin mei naar de tweede ronde waar het Montenegro ontmoet. De Belgen zijn uitgeschakeld voor het WK van 2025.

Aanstaande donderdag wordt er in de vooravond geloot voor de EK-kwalificatiecampagne die begin november van start gaat. Op basis van hun resultaten zitten de Belgen in pot 3.