Bekerfinales zijn uitverkocht

Aanstaande zaterdag worden in de Alverberg in Hasselt de finales van de Beker van België bij de dames en heren gespeeld. Om 13.00 u nemen de dames van Handbal Sint-Truiden het op tegen de dames van Hubo Handbal. Om 16.00 u start de finale van de heren tussen KTSV Eupen en HC Visé BM. Voor beide ploegen is bekerwinst een primeur. De finales worden voor een vol huis gespeeld. 

Handbal Sint-Truiden staat voor de vijfde keer in de finale van de Beker van België. De Truienaren wonnen drie van de vier gespeelde finales. Jo Delpire, coach van Handbal Sint-Truiden, voelt zich zegezeker. “Uiteraard is er wat gezonde stress want een bekerfinale is altijd iets apart”, zegt Jo Delpire. “Maar de laatste jaren zijn we zo dominant geworden dat er van wedstrijdstress nog nauwelijks sprake is. Ik heb geen schrik om te zeggen dat we die finale gaan winnen. Ik moet ook niet denken want ik ben 100% zeker. Zaterdag winnen we met 10 doelpunten verschil.” 

Bij de tegenstander Hubo Hasselt loodste de Nederlandse Natasja Bekker-Kivit haar team naar de finale. “Ik moet zeggen dat we op weg naar de finale toch wel een gunstige loting hadden”, zegt de Nederlandse wiens ploeg dertien finales won, een record dat het deelt met Fémina Visé. “Het is niet de club want het was Initia Hasselt die de prijzen gewonnen heeft. We zijn nu een nieuwe club. Volgens mij zijn er van het huidige team maar twee speelsters die ooit een finale gespeeld hebben. Voor de fusieclub is het de eerste keer dat de finale bereikt wordt. Dat is mooi. Het is alleen jammer dat we met een overvolle ziekenboeg zitten. Het wordt uitkijken hoe dat evolueert naar zaterdag. Voor zaterdag is Sint-Truiden gewoon de grote favoriet hè. Ze hebben de reguliere competitie gewonnen met een voorsprong van vijf punten op Eupen en tien punten op ons. We hebben drie keer met ruime cijfers van ze verloren. Ze zijn sowieso de grote favoriet. Maar een bekerwedstrijd is altijd een bekerwedstrijd. We gaan er alles aan doen om hen het zo moeilijk mogelijk te maken. Maar als we eerlijk zijn moeten zij al een mindere dag hebben en moeten wij top zijn om een kans te maken. Maar we gaan er wel alles aan doen om met die beker van het veld te stappen.” 

Bij de heren wordt het sowieso een primeur. Noch KTSV Eupen noch HC Visé BM wonnen ooit de finale.  Eupen promoveerde in 2022 naar de BENE-League waar het dit seizoen als negende eindigde en het, vooral thuis, sterk voor de dag kwam. Na een spannende wedstrijd op bezoek bij Hasselt kwalificeerde Eupen zich voor de finale. “Ik verwacht me aan een moeilijke wedstrijd tegen een sterk Visé”, zegt Jean-Luc Grandjean. “Het wordt moeilijk en een finale verloopt nooit zoals je die vooraf plant. Er gebeurt altijd wel iets, in beide richtingen. Ik heb mijn spelers op het hart gedrukt dat het misschien de enige kans in hun carrière is om de beker te winnen. Ze moeten zich 200% inzetten. Ze moeten er hun leven voor geven. Als we Visé willen verslaan moet alles meezitten. Ik wil dat mijn ploeg het kleine steentje in een schoen is dat je pijn doet als je stapt. Dat steentje zit daar en gaat niet weg. Dat moet je hen laten herinneren. Als dat lukt, dan kan het. En ons publiek is er ook. Thuis is het vaak carnaval. Zaterdag zal dat ook het geval zijn. Zij kunnen zoveel druk op de tegenstander zetten. Het is écht een achtste man.”   

Bij Visé heeft men na de kwalificatie van de Final 4 van de BENE-League vertrouwen. Maar er is ook realisme. In de twee vorige finales liep het telkens mis. Nu zaterdag wil Visé voor het eerst de finale van de Beker van België winnen. “We kijken er naar uit om zaterdag die finale te spelen. Die zege zorgt voor een bepaalde dynamiek”, zegt Thomas Cauwenbergs, coach van HC Visé BM wiens ploeg op weg naar de finale Beyne en vooral Bocholt uitschakelde. “Die laatste match was niet makkelijk maar we zijn erin geslaagd. Zaterdag zijn we favoriet, maar dat wil niet zeggen dat we de beker al gewonnen hebben. In een finale is alles mogelijk. Het publiek speelt daar ook een rol in. Op dat vlak gaat er zaterdag, van beide kanten, veel sfeer zijn. Eupen speelt een sterk seizoen. Makkelijk wordt het niet, maar we hebben al getoond dat we er staan op de grote momenten. Dat moeten we zaterdag ook doen. Ik hoop wel dat mijn ploeg voor het eerst de beker kan winnen.”