Yérime Sylla neemt afscheid als bondscoach

Yérime Sylla stopt als bondscoach van de Red Wolves. De Fransman gaat in op een aantrekkelijk en ambitieus plan van een ander land. Yérime Sylla begon in oktober 2021 aan zijn derde ambtstermijn als bondscoach van de Belgische mannenhandbalploeg. Zijn grootste succes is de allereerste kwalificatie voor een groot tornooi van de Red Wolves. In januari 2023 namen de Belgen deel aan het WK-handbal. 

Yérime Sylla organiseerde begin mei nog een stage met de Red Wolves. De gesprekken met zijn toekomstige werkgever waren op dat moment gaande maar nog niet afgerond. Net voor het weekend werden de handtekeningen geplaatst en werd de deal dus officieel.

"Elk verhaal heeft een einde. Zelfs als dat verhaal, zoals dat bij mij het geval was bij de Red Wolves, uit meerdere episodes bestaat. Er is altijd een einde en dan stopt het”, zegt Yérime Sylla. “Ik ben in 2011 begonnen en heb met een fantastische generatie kunnen samenwerken. Samen hebben we een lange weg afgelegd. Sommige spelers zijn er zelfs in geslaagd om een profcarrière uit te bouwen.  Het is moeilijk om iedereen te bedanken want ik wil ook niemand vergeten. Het woord dat alles samenvat is dankjewel. Dat we samen ons hebben kunnen kwalificeren voor ons eerste WK was fabuleus. Ik heb mijn ervaring, mijn kennis en alles was ik aan een speler kan bijbrengen aan hen gegeven. Dat zit in mijn DNA. Ik heb nergens spijt van. Ik wil ook graag mijn staf en spelers bedanken.  Iedereen heeft een geweldige inspanning geleverd opdat ik zou blijven. Anderzijds is er mij ook een project voorgesteld dat mij interesseert. Ik heb moeten nadenken en dan beslist om de pagina om te draaien.  Ik ben ervan overtuigd dat ze nog andere kampioenschappen gaan beleven. Er is een reële kans dat wij ons gaan plaatsen voor het EK. Ik spreek nog altijd in de wij-vorm. Ik blijf dan ook voor eeuwig supporter van deze club. Ik hoop dat de ploeg er alles aan zal doen om zich te kwalificeren. Ik ga het zeker nog volgen, al is het dan vanop afstand. Rest er mij enkel nog te zeggen: dankjewel!"

De Fransman met Senegalese roots ging in september 2011 aan de slag als bondscoach. Drie jaar later werd hij opgevolgd door zijn landgenoot Guy Petitgirard, die in 2015 technisch directeur van het Belgische handbal werd en Sylla opnieuw aanstelde als bondscoach. In november 2016 zorgden hij en de Red Wolves ei zo na voor een stunt door wereldkampioen Frankrijk te verslaan. Uiteindelijk verloren de Belgen, na enkele discutabele fases, de wedstrijd met 37 – 38. Die wedstrijd opende de poort voor enkele Belgische handballers richting het Franse profcircuit. 

In januari 2018 verliet Sylla de Red Wolves voor een tweede keer. De Fransman was op dat moment behalve coach ook technisch directeur van het Franse Cesson en kon zijn taken niet meer combineren met de job van bondscoach. Toen ook die samenwerking stopte werd Sylla in juli 2019 bondscoach van Koeweit. Nadien coachte hij nog enkele clubs om in oktober 2021 zijn comeback als bondscoach van de nationale mannenhandbalploeg te maken. Met succes want Sylla leidde de Belgen richting WK in Zweden. Dit jaar grepen de Belgen naast de kwalificatie voor het WK 2025. 

De Belgische handbalbond moet op zoek naar een nieuwe bondscoach. “We kunnen het belang van Yérime Sylla voor het Belgische handbal niet genoeg benadrukken”, zegt Dries Boulet, secretaris-generaal van de Koninklijke Belgische Handbalbond. “En dan heb ik het niet alleen over de prestaties op het veld, maar ook op wat Yérime daarnaast heeft gedaan.  Die verloren wedstrijd tegen Frankrijk heeft veel in gang gezet. Yérime was een soort van verbindingsofficier die veel spelers een plekje in het profcircuit heeft bezorgd. Hij had zo invloed op de carrière van de betrokken spelers, maar ook op de evolutie van de nationale handbalploeg.  In Zweden leidde hij ons naar de tweede ronde van het WK.  We houden alleen maar goede herinneringen over aan onze coach.  Hij kiest nu voor een ander project en dat begrijpen we ook.  Wij moeten nog stappen zetten en zullen daar ook in slagen.  De zoektocht naar een nieuwe coach is inmiddels opgestart.  We gaan op zoek naar een vergelijkbaar profiel als dat van Yérime Sylla, met goede contacten in het internationale handbal.”

In november van dit jaar spelen de Red Wolves hun eerste EK-kwalificatiewedstrijden in het kader van het EK 2026. De Belgen zitten in een groep met Kroatië, Tsjechië en Luxemburg.

Foto's: KBHB