Cherif Hamani nieuwe bondscoach Red Wolves

Cherif Hamani wordt de nieuwe bondscoach van de Red Wolves. De 42-jarige Fransman is sinds 2002 aan de slag als trainer in het handbal. Het voorbije seizoen pakte hij met zijn club Tremblay de titel en dwong hij de promotie naar de Starligue oftewel de hoogste klasse in het Franse handbal af. Zijn doelen bij de Red Wolves zijn de kwalificatie afdwingen voor het EK 2026 en een eigen identiteit van de Red Wolves ontwikkelen. 

Met Cherif Hamani kiest de Koninklijke Belgische Handbalbond opnieuw voor een Franse trainer.  “We hebben heel wat sollicitaties uit verschillende landen ontvangen”, zegt technisch directeur Jonathan Vandeberg die mee de onderhandelingen voerde. “Uiteindelijk hebben we gekozen voor Cherif Hamani. Hij voldeed aan het profiel en wist ons met zijn visie te overtuigen. Als handballer was hij actief in de lagere reeksen. Sinds 2002 is hij trainer. Zijn eerste stappen zette hij bij de jeugd van Ivry waar hij veel indruk heeft gemaakt. Nadien heeft hij op verschillende niveaus gewerkt om uiteindelijk in 2022 uit te komen bij Tremblay.”

Twee seizoenen geleden eindigde hij met Tremblay derde in de Proligue. Het voorbije seizoen pakte hij de titel. Onlangs verlengde Hamani zijn contract tot en met 2027. “Dat toont aan dat hij op lange termijn kan en wil werken en dat is wat wij ook willen doen. Hij staat bekend als een harde werker die ervaring heeft om met jonge spelers te werken. Zijn doelen zijn om de Red Wolves te plaatsen voor het EK 2026, een eigen identiteit van de Red Wolves ontwikkelen en een hecht team smeden”, besluit Jonathan Vandeberg.

Voorzitter van de KBHB Jean-François Hannosset kijkt uit naar de samenwerking met Cherif Hamani. “Tijdens onze zoektocht naar een nieuwe coach hebben we gemerkt dat er heel wat interesse was en dat de functie van bondscoach van de Red Wolves zeer in trek was. Ik was dan ook zeer verrast door het grote aantal en ook zeer uiteenlopende solicitaties”, zegt nationaal voorzitter Jean-François Hannosset. “De aantrekkingskracht van onze nationale ploeg groeit en het is door resultaten te boeken dat we de progressie van onze nationale ploeg kunnen consolideren via verschillende vormen van ondersteuning. De uitdaging die we aan Chérif toevertrouwen is om België te kwalificeren voor toekomstige competities, te beginnen met het Europees kampioenschap van 2026. Hij geniet mijn volste vertrouwen in deze missie. Ik kijk ernaar uit om hem aan het werk te zien tijdens het eerste trainingskamp. Ik wil graag de nadruk leggen op het consistente en georganiseerde werk van het technische managementteam, met de voortdurende steun van onze secretaris-generaal. We hebben constant gecommuniceerd om dit project tot een goed einde te brengen. Een echte teamprestatie. Heel veel dank aan hen!”

De eerste opdracht van Cherif Hamani komt eraan in november aan met de verplaatsing naar Kroatië en de thuiswedstrijd tegen Tsjechië.  De bondscoach heeft er zin in. "Ik ben heel blij dat ik als bondscoach aan de slag kan bij de Belgische nationale ploeg. De Belgische nationale ploeg heeft zich destijds gekwalificeerd voor het WK van 2023 en heeft toen laten zien dat het op internationaal niveau mee kan doen. Een nieuw avontuur staat voor de deur en we zullen allemaal op een goede en efficiënte manier moeten samenwerken om ons de komende jaren te kwalificeren voor een grote tornooi”, zegt Cherif Hamani.

De Red Wolves zitten in een groep met Kroatië, Tsjechië en Luxemburg. De eerste en tweede van elke groep plaatsen zich rechtstreeks voor het EK.  De vier beste teams die als derde eindigen mogen ook naar het EK.