De Black Arrows zetten eerste stappen op internationaal niveau

Het nationale dameshandbalteam de Black Arrows neemt eind deze maand voor het eerst deel aan een kwalificatiecampagne van een groot tornooi. Behalve voor de speelsters en stafleden is het ook voor het Belgische dameshandbal een belangrijke stap voorwaarts in de ontwikkeling van de sport. Van 25 tot en met 27 oktober organiseert de Koninklijke Belgische Handbalbond KBHB in Hasselt een WK-kwalificatietornooi met als tegenstanders Kosovo en Bosnië-Herzegovina. Het project van de Black Arrows werd woensdagvoormiddag voorgesteld tijdens een persmoment bij Cegeka, één van de drie hoofdpartners van de KBHB. 

De laatste keer dat een nationale dameshandbalploeg deelnam aan een kwalificatietornooi dateert van november 2005. De Belgische dames verloren toen in het Italiaanse Mezzocorona al hun EK-kwalificatiewedstrijden. Het project van de Black Arrows anno 2024 is goed voorbereid en, zonder afbreuk te willen doen aan het verleden, van een ander niveau. “Dit wordt een superbelangrijke stap voor het Belgische dameshandbal”, zegt assisent-bondscoach Philipp Reinertz. “De voorbije jaren werd er door de federatie een structuur voor de nationale teams neergezet. De speelsters krijgen nu de gelegenheid om zich verder te ontwikkelen en hebben bovendien een doel om naar toe te werken. Het grote doel is om ons ooit te kwalificeren voor een groot tornooi. Maar zover zijn we nog niet. Je mag ambitieus zijn, maar je moet ook geduld hebben. Als je dat hebt en combineert met hard werken kan je een volgende stap zetten. Het zou niet slecht zijn mochten er in de toekomst meer dames de stap naar een profstatuut kunnen zetten.” 

Bondscoach Clement Petit zag zijn team afgelopen weekend vertrouwen tanken door de dubbele zege op bezoek bij Luxemburg. Vrijdagavond wonnen de Black Arrows met 23 – 28. Eén dag later versloegen ze dezelfde tegenstander met 22 – 34. 

Met de deelname aan de eerste ronde van de WK-kwalificatiecampagne komt er ook een eind aan de jarenlange vriendenwedstrijden die de Black Arrows speelden. “Als je bij een nationale ploeg, in eender welke sport, terechtkomt heb je altijd een doel om naar toe te werken”, zegt Natasja Bekker-Kivit, T1 van de Young Black Arrows. “Als je dat niet hebt dan ligt de waarde om deel uit te maken van zo’n nationaal team veel lager dan als je echt om de knikkers kan spelen. Nu kunnen ze ergens voor strijden en alleen dat al gaat het team sportief en extra-sportief doen groeien. Deze kwalificatiecampagne gaat sowieso al een impuls geven aan de sport en de dames. Het brengt nu al heel wat teweeg en dat is prima. We mogen dromen maar moeten ook realistisch zijn. Behalve Nele Antonissen heeft niemand van het team ook maar enige internationale ervaring. Nele is prof in het buitenland en kent daar het klappen van de zweep. Fysiek zal het er een stuk harder aan toegaan en ook het tempo zal veel hoger liggen dan wat ze in België gewoon zijn. Maar dit is een goed begin. De Black Arrows hebben met dit tornooi een doel maar ook de Young Black Arrows hebben intussen hun doel. Zij nemen volgend jaar van 12 tot 20 juli deel aan een EK voor B-landen waar zij op hun beurt hun eerste echte stappen op de internationale scène zullen zetten.” 

Bondsvoorzitter Jean-François Hannosset is blij dat de Black Arrows hun volgende stap kunnen zetten. “In 2021 zei ik dat het mijn ambitie was dat de Black Arrows op een dag de kans zouden krijgen om deel te nemen aan een kwalificatiecampagne. Ik ben ontzettend blij dat wij, als Belgische federatie, hen in staat kunnen stellen om deze stap te zetten. We hebben een structuur opgezet voor de verschillende nationale teams die ons uiteindelijk resultaten moet opleveren, zowel bij del jeugd als bij de senioren. Hard werken en zelfopoffering zijn de kernwoorden om te presteren. Het uiteindelijke doel is natuurlijk dat de Black Arrows over een paar jaar deelnemen aan een groot toernooi. De nadruk in de ontwikkeling ligt op het trainen van jongeren onder begeleiding van gekwalificeerde coaches. Met bondscoach Clement Petit en het duo van Bekker-Kivit en Reinertz hebben we een complementair koppel dat in lijn is met onze zoektocht naar prestaties. Laten we met z'n allen achter deze twee teams staan en de vlag hijsen voor het Belgische handbal.” 

Net als de Red Wolves spelen nu ook voortaan de dames hun thuiswedstrijden in Hasselt. Hasselt staat al jaren bekend al handbalstad, met zowel een succesvolle heren- als damesploeg in de hoogste reeksen. “Handbal zit in het DNA van onze stad”, zegt schepen van sport Habib El Ouakili (Stad Hasselt).  “In 2020 sloot Hasselt de Red Wolves in de armen. Sindsdien geeft de nationale herenploeg elke interland opnieuw het beste van zichzelf in Sporthal Alverberg. Dat nu ook de Black Arrows Hasselt als thuisbasis kiezen voor de EK- en WK kwalificatiewedstrijden én dat de bekerfinales hier plaatsvinden, verstevigt onze positie als topsportstad. Ik nodig iedereen dan ook uit om onze Black Arrows massaal te komen aanmoedigen. Het wordt zeker ook een mooie kans voor de jonge talenten, die hun heldinnen hier live kunnen zien schitteren. Deze rolmodellen zullen de handballende jeugd ongetwijfeld inspireren.” 

“Bij Cegeka zijn we bijzonder trots om deel uit te maken van dit project dat niet alleen de sport, maar ook de positie van vrouwen in het handbal en daarbuiten versterkt”, zegt Tom Knaepen van Cegeka. “We geloven sterk in inclusie en gelijkheid, en het ondersteunen van de Black Arrows is een perfecte manier om te laten zien dat vrouwen een belangrijke plaats verdienen op elk niveau, zowel in de sport als in de maatschappij. Samen bouwen we mee aan een toekomst waarin ook dameshandbal zijn rechtmatige plaats op het internationale toneel kan innemen.”

De staf van de Black Arrows en Young Black Arrows onderging de voorbije maanden enkele wijzigingen.  De Fransman Clement Petit blijft bondscoach maar krijgt met Philipp Reinertz een ervaren coach naast zich die de Belgische competitie door en door kent. Hetzelfde kan gezegd worden van Natasja Bekker-Kivit die de Young Black Arrows onder haar hoede krijgt. Robbie Mestdagh wordt trainer van de doelvrouwen bij de Arrows terwijl Jo Delpire de nieuwe teammanager wordt.

FOTO: KBHB - Alain Decamps