Belangrijkste interland in jaren voor Red Wolves!

Deze week spelen de Belgian Red Wolves, oftewel de nationale handbalploeg, twee belangrijke interlands met als inzet een plaats in laatste groepsfase van het EK-kwalificatietornooi. Eerder dit jaar verloren de Red Wolves twee keer tegen de Turken in de groepsfase van het WK-kwalificatietornooi.

In de prekwalificatiecampagne wonnen de Red Wolves hun groep waardoor ze twee barragewedstrijden afdwongen tegen Turkije. “Turkije is geen onbekende voor ons. Eerder dit jaar verloren we twee keer van hen maar het waren zeer interessante wedstrijden” zegt bondscoach Yerime Sylla. “In tegenstelling tot toen kan ik nu wel over mijn volledige kern beschikken. Als we het niveau van tegen Tsjechië halen hebben we een goede kans op kwalificatie. De spelers zijn zeer gemotiveerd en kijken al een tijdlang uit naar deze wedstrijd. Als we de Turken zouden kunnen verslaan betekent dit een historische stap voorwaarts voor het Belgische handbal. Dan gaan we kunnen meespelen op het hoogste niveau, zijn we verlost van de prekwalificaties en kunnen we ons proberen te kwalificeren voor het EK van 2018 in Kroatië.”

Jeroen De Beule won afgelopen zaterdag de Beker van België met Callant Tongeren maar veel tijd om te feesten had hij niet. “Zondagnamiddag hebben we voor het eerst getraind. Er komen nu twee heel belangrijke wedstrijden aan. Als we zouden kunnen winnen van Turkije zetten we sportief een enorme stap voorwaarts. Iedereen ziet het belang van deze wedstrijden in en leeft er enorm naar toe. We gaan sneller moeten spelen en harder moeten verdedigen. Lukt ons dat dan zijn er zeker kansen.”

“De dubbele ontmoeting tegen de Turken zijn de belangrijkste interlands van de voorbije jaren. Het is enorm belangrijk dat we die winnen. In vergelijking met de wedstrijden van het begin dit jaar recupereren we nu Thomas Bolaers en Bartosz Kedziora. De groep is er klaar voor en beseft dat we een enorme stap voorwaarts kunnen zetten. We kijken met vertrouwen uit naar de heenwedstrijd van nu woensdag. Ik vind het een voordeel dat we eerst op verplaatsing spelen”    zegt Thomas Cauwenberghs. “Vandaag hebben we vooral tactisch getraind. De focus was er en dat is enorm belangrijk omdat we elkaar toch niet zo vaak zien.”

“Dit zijn de belangrijkste interland uit de geschiedenis van het Belgische handbal. Enkele jaren geleden zijn we met een project begonnen en we zijn nu klaar om te oogsten. De interlands tegen de Turken zijn twee belangrijke wedstrijden waar het doel is ons te kwalificeren voor de voorrondes van het EK van 2018” zegt Damian Kedziora. “Als we niet in ons opzet zouden slagen betekent dat geen grote terugslag voor onze sport maar als je naar iets toewerkt dan maak je het ook graag af. Vandaar dat we ons graag zouden plaatsen voor de kwalificaties. De groep staat echt op scherp. We zijn er allemaal klaar voor. De voorbije weken hebben we er, onder andere via sociale media, vaak over gesproken. Het is moeilijk om een voorspelling te maken. In januari hebben we thuis een zware nederlaag geleden maar in Turkije speelden we een stuk beter. De groep is nu compleet en ik denk dat we toch wel een kans hebben.

De heenwedstrijd wordt nu woensdag 18u00 plaatselijke tijd in Trabzon gespeeld. De terugwedstrijd is gepland voor zaterdag en gaat door in de Countryhall in Luik. De opgooi is voorzien voor 20u10.

Copyright foto: Marc Sesselle