Red Wolves gaan kopje onder in Zwitserland

De Red Wolves hebben in Zwitserland een zware pandoering gekregen. De Belgen verloren hun vierde EK kwalificatiewedstrijd met 36 – 22. Halfweg stond het 16 – 11 in het voordeel van de Zwitsers. Na vier speeldagen zijn de Belgen uitgeschakeld voor het EK 2020. Er rest hun nog een waterkansje om zich bij de vier beste teams te scharen die derde worden in hun groep. Al wordt dat ook geen sinecure.

Nog voor de match goed en wel begonnen is staan de Belgen al in ondertal voor een vermeende fout van Simon Ooms. Ondanks die man minder houdt België goed stand en duurt het tot 1:52 vooraleer Schmid na balverlies bij de Wolves op de counter de score kan openen, 1 – 0. De Belgen gaan goed mee en werken een achterstand van twee goals snel weg dankzij draaischijf Bartosz Kedziora. Iets over halfweg de eerste helft laat diezelfde Kedziora de kans onbenut om de Belgen op voorsprong te brengen. De Zwitsers nemen dan, mede dankzij enkele slordigheden bij de Belgen en enkele saves van doelman Portner, de wedstrijd in handen en lopen halfweg vijf doelpunten uit, 16 – 11. Net als in de heenwedstrijd eerder deze week maken de Zwitsers het verschil in het tweede deel van de tweede helft.

Als door een wesp gestoken beginnen de Zwitsers furieus aan de tweede helft en lopen ze in geen tijd uit tot 23 – 15. Net zoals in de eerste helft zijn de Belgen ook nu niet altijd even gediend door de arbitrage en zijn er discutabele tijdstraffen voor oa Vancosen. Geholpen door doelman Portner, die een wereldpartij speelt, lopen de Zwitsers na goed 40 minuten spelen uit tot 27 – 16. De Belgen vinden geen antwoord op de dominante Zwitsers. Halfweg de tweede helft is de kloof gegroeid tot dertien goals en staat het 29 – 16. Zehnder steekt het mes nog wat dieper in de Belgische wonde wanneer hij in de 50e minuut er 32 – 16 van maakt. De Red Wolves worden helemaal zoek gespeeld. De wedstrijd eindigt op 36 – 22.

Zwitserland neemt voorlopig de leiding in Groep 2 maar kan die vanavond opnieuw kwijt zijn aan Kroatië dat het thuis opneemt tegen Servië. De Belgen kunnen zich nog enkel voor het EK 2020 kwalificeren door zich bij de vier beste teams te scharen die derde worden in hun groep. Maar ook dat lijkt een zeer moeilijke tot onmogelijke opdracht te worden. Na afloop van de groepswedstrijden wordt er een rangschikking gemaakt van de ploegen die op de derde plaats zijn geëindigd. Deze rangschikking is gebaseerd op de resultaten van de 4 wedstrijden tegen de eerste en tweede van de groep. De resultaten tegen de vierde en laatste van de groep worden niet weerhouden.

De beste vier landen van deze ranking plaatsen zich eveneens rechtstreeks voor het EK 2020. In de onderlinge confrontaties tegen Kroatië en Zwitserland heeft België in drie wedstrijden nog geen enkel punt gescoord.

België speelt op woensdag 12 juni thuis tegen Servië. In het daarop volgende weekend wordt de zesde en laatste kwalificatiewedstrijd afgewerkt in Kroatië.