Atomix Haacht promoveert naar de BENE-League

Atomix Haacht speelt volgend jaar in de BENE-League. Het team van coach Lars Bertels won na de thuiswedstrijd ook de return op bezoek bij Doornik. De promotie werd achteraf uitbundig gevierd. 

In de seizoenen 2008 – 2009 en 2010 – 2011 proefde Atomix Haacht al eens van de BENE-League. Negen seizoen later trapt Atomix Haacht de deur naar de koninginnenklasse van  het handbal terug open. “Voor het seizoen hadden wij de absolute ambitie om te promoveren” zegt Lars Bertels, T1 van Atomix Haacht. “Maar het liep anders dan verwacht. Na negen speeldagen telden we zes nederlagen en drie zeges. We raakten niet meteen in het ritme, incasseerden enkele tegenslagen en speelden zonder vertrouwen. Maar mijn team is er altijd blijven in geloven, is blijven werken en dan weet je dat het tij vroeg of laat keert.” 

Atomix Haacht beëindigde de reguliere competitie op de tweede plaats op vijf punten van Doornik.  “In februari kreeg ik een vraag van Luc Vercauteren, de coach van Doornik. Hij vroeg me of ik op de hoogte was van het feit dat de top twee een best of tree speelden om uit te maken wie naar de BENE-League mocht. Blijkbaar was er een verschil in reglementen. Die best of tree vond ik niet eens slecht nieuws. We hebben onze eerste twee wedstrijden op Doornik en Kortrijk verloren maar in de andere vier wedstrijden hebben we niets meer weggeven.  Doornik en wij schopten het tot in de play-off finale waarin zij het thuisvoordeel hadden en toch als favoriet beschouwd werden. Uiteindelijk hebben wij het afgemaakt in twee wedstrijden. Het is fantastisch! De promotie hebben we uitbundig gevierd. Eerst in Doornik, nadien in Haacht. Ben ik blij dat we op verplaatsing speelden en bijgevolg de vloer niet moesten schoonmaken. Goh, er was iets gaande hoor” lacht Lars Bertels.

Er is tevredenheid over de titel maar de coach is ook kritisch over de competitieformule. “Alles bij elkaar hebben wij 22 competitiewedstrijden gespeeld. 14 in de reguliere competitie, 6 in de play-offs en 2 in de play-off finale. Dat is veel te weinig. In april hebben we vier weken geen wedstrijd gehad. Trainen is goed, maar je moet als speler ook een doel hebben. Gelukkig zijn mijn jongens er heel goed mee omgegaan maar wanneer je als ploeg kan promoveren naar de BENE-League, dan moet je ook een competitie hebben die representatief is en toch een beetje aanleunt met de hoogste competitie. Volgend jaar zullen we wekelijks een wedstrijd hebben. Dat was dit jaar wel anders en dat betreur ik.” 

De stap van eerste nationale naar de BENE-League is groot. “De promotie is nog vers. Ik ga snel met het bestuur rond de tafel zitten om volgend seizoen te bespreken. Momenteel wordt er werk gemaakt van een goede kern van zestien spelers. Daar ben ik blij om. Het wordt volgend jaar op alle vlak een tandje bijsteken: we gaan meer moeten trainen, de wedstrijdintensiteit zal een pak hoger liggen, de duels zullen steviger zijn en het zal er sneller aan toe gaan vergeleken met eerste nationale. Maar wij hebben er ongelofelijke zin in. Twee jaar geleden speelden we nog in tweede nationale. Vorig jaar maakte de club een doorstart en dit seizoen promoveren we. We hebben op korte tijd een behoorlijke weg afgelegd en willen die lijn doortrekken. Het wordt niet makkelijk, dat beseffen we. Maar we willen ook geen liftploeg worden en bijgevolg meteen opnieuw degraderen” besluit Lars Bertels.