Red Wolves verliezen tegen Kroatië en zijn veroordeeld tot pre-kwalificaties

De Belgische mannenhandbalploeg de Red Wolves hebben ook hun zesde EK kwalificatiewedstrijd in groep 2 niet kunnen winnen. Op bezoek bij groepswinnaar Kroatië werd het 28 – 19. Halfweg de partij was het 15 – 9 in het voordeel van de Kroaten. De Belgen sluiten zo een teleurstellende EK kwalificatie af als vierde en laatste in hun groep. Het punt op bezoek bij Servië in hun eerste wedstrijd volstaat niet om de pré-kwalificaties te ontwijken. Finland, Estland en Slovakije hebben 0 punten maar omdat Slovakije in 2022 samen met Hongarije het EK organiseert en omdat de Faroër Eilanden een beter doelpuntensaldo hebben dan de Belgen eindigt Belgie bij de drie slechtste landen die vierde eindigen en moeten de Red Wolves, samen met Luxemburg, Cyprus, Georgië, Finland en Estland pré-kwalificaties spelen.

België ziet al snel een poging van Ooms gestopt waarna ze op een dodelijke counter lopen. Robyns herstelt na anderhalve minuut het evenwicht, 1 – 1. De Red Wolves schakelen al snel over naar zeven veldspelers maar de Kroaten straffen die aanpak af  door enkele makkelijke doelpunten te scoren. Na goed twaalf minuten is het 6 – 3. Wanneer de Kroaten nog voor het kwartier vijf goals uitlopen probeert Calbry via een time-out bij te sturen. Met succes. Twee goals van Vancosen, eentje van Danse en Bartosz Kedziora brengen de Belgen terug tot 8 – 7. Doelman Jef Lettens staat, net als zijn overbuur bij Kroatië, sterk te keepen en houdt België in de wedstrijd. In het slot van de eerste helft krijgen eerst Devisch en vervolgens Ooms een tijdstraf. De Kroaten buiten het powerplay uit en straffen enkele slordigheden bij de Belgen af waardoor ze met een comfortabele voorsprong van zes goals gaan rusten. Halfweg is het 15 – 9.

In het begin van de tweede helft verkleinen de Belgen via Damian Kedziora en Simon Ooms hun achterstand tot drie goals. Ondanks enkele reddingen van doelman Lettens loopt de thuisploeg na 40 minuten opnieuw vijf goals uit tot 18 – 13. De Kroaten duwen door en diepen de kloof uit tot zeven goals. Na goed 49 minuten wedstrijd is het 22 – 15. Over de volledige wedstrijd bekeken lopen de Belgen in totaal op tien counters. Zelf kunnen de Red Wolves slechts één keer scoren op de counter. Kroatië wint uiteindelijk de wedstrijd met 28 – 19.

Het slechtste nieuws moest dan nog komen want België moet in aanloop van het EK 2022 pré-kwalificaties spelen omdat ze bij de drie slechtste landen zijn die vierde eindigen in hun groep. Finland, Estland en Slovakije hebben allen nul punten maar omdat Slovakije in 2022 samen met Hongarije het EK organiseert zijn zij zeker van kwalificatie. De Faröer Eilanden hebben net als België één punt maar hebben met -40 een beter doelpuntensaldo dan België dat de campagne afsluit met -42.