Vooruitblik start BENE-League: Sporting Nelo

Coach : Martin Vlijm (tweede seizoen)
Palmares : Deelname (2008-2009 en 2010-2011) en sinds 2017-2018. Geen Final4.
Vorig seizoen : 7e plaats BENE-League
Belangrijkste inkomende transfers : Bart Köhlen, Peter Schoenaker, Ricardo Silva, Tommie Falke
Ambitie : Final4

In hun eerste seizoen in de BENE-League eindigde Sporting Nelo 9e in de eindstand. Vorig seizoen schoof het team van Martin Vlijm twee plaatsen op naar de 7e plaats. Sporting Nelo schpte het tot in de play-offs én bereikte de finale van de beker van België. Een bloedstollende en memorabele finale die pas in de verlengingen beslist werd. Martin Vlijm kijkt met vertrouwen en ambitie het nieuwe seizoen tegemoet. De Amsterdammer mikt op een plaats in de Final4, al beseft hij dat het geen wandeling in het park zal worden.

Het stokt in de afwerking maar ik maak me niet druk 

“In vergelijking met vorig jaar is de voorbereiding twee weken korter omdat de competitie ook twee weken eerder begint” zegt Martin Vlijm. “We zijn op 28 juli beginnen trainen. Veel vroeger is echt onmogelijk hoor. Die verkorte voorbereiding heeft ook zo zijn consequenties. Meestal zijn de eerste twee weken puur fysiek en zien de spelers letterlijk geen bal. Dat vinden ze niet zo prettig. Maar het is nu eenmaal belangrijk dat je fysiek in orde bent. We hebben naar een compromis gezocht en fysieke trainingen en wedstrijden trachten te combineren. Ideaal is het niet maar een drama is het nu ook weer niet. De voorbereiding is zo goed als achter de rug. Zaterdag spelen we onze eerste competitiewedstrijd”

“De voorbereiding was er eentje zoals altijd. Je wisselt goede met minder goede wedstrijden af maar uiteindelijk zie je toch dat het niveau crescendo gaat” vervolgt Martin Vlijm. “Vallen en opstaan hoort er nu eenmaal bij. Vorige week hebben we nog een prima partij gespeeld. We creëren heel veel kansen alleen lukt het niet zo goed bij de afwerking. In de voorbereiding is dat niet zo erg maar tijdens de competitie moeten die er wel in. We moeten dus meer scoren en onszelf belonen voor de arbeid op weg naar doel. Het is een belangrijk aandachtspunt. Maar ik panikeer niet.”

De Final4 is een doel 

Sporting Nelo trok in het tussenseizoen enkele belangrijke spelers aan. Bart Köhlen, vorig jaar één van de sleutelspelers bij Initia Hasselt, speelt voortaan bij Sporting Nelo net als Tommie Falke. Hij verlaat Hurry-Up voor het Noord-Limburgse Sporting Nelo. Peter Schoenaker verlaat Bevo en speelt voortaan samen met zijn broer Robin. Halfweg deze maand trok Sporting Nelo met de Portugese spelverdeler Ricardo Silva aan. Hij speelde bij  Club Da Horta in de hoogste Portugese klasse. 

“Met hen erbij willen we dit seizoen beter doen dan vorig jaar. Ik zou het heel graag tot in de Final4 schoppen al besef ik dat het moeilijk zal zijn” zegt Martin Vlijm. “Visé en Bocholt zijn certitudes en zijn nog sterker geworden. Met deze twee teams zijn er al twee van de vier plaatsen bezet. Blijven er dus nog twee over voor tien ploegen. Het verschil met die ploegen is dat zij ook een ijzersterke bank hebben. Die van ons is een pak jonger. Je kan van die jongens niet verlangen dat zij een wedstrijd over de streep trekken. Het allerbelangrijkste zal zijn om blessures te ontlopen. Vorig jaar waren er nogal wat geblesseerde spelers. Op de koop toe waren ze vrijwel allen op hetzelfde moment geblesseerd.”

“Vorig jaar hebben we enkele puike wedstrijden gespeeld. Dit jaar moet het constanter en moeten we er altijd proberen staan. Ik geloof in mijn ploeg. Laat ons in dit feestjaar knallen en ons 50 jarig bestaan alle eer aan doen.”

Moeilijke eerste wedstrijd 

Sporting Nelo opent zaterdag op het veld van Hurry-Up. “Dat is een zeer moeilijke partij. Alle Belgische teams hebben het daar moeilijk. Mogelijk zit de lange verplaatsing naar het Noord-Hollandse Emmen in de provincie Drenthe daar voor iets tussen.  Hurry-Up is een echte thuisclub. In hun eigen hal kunnen ze 20 à 30% meer dan elders. Ze worden ook gesteund door een fanatiek publiek. Elke wedstrijd spelen ze voor een vol huis. Mogelijk de verplaatsing maar zeker ook de sfeer hebben hun invloed op het wedstrijdverloop” besluit Martin Vlijm.

Programma Sporting Nelo

Zaterdag 31 augustus : Hurry-Up - Sporting Nelo
Zaterdag 7 september : Sporting Nelo - Bevo

Foto's met dank aan Sporting Nelo