Vooruitblik start BENE-League: Achilles Bocholt

Coach :  Bart Lenders (5e seizoen)
Palmares :  4 keer BENE-League kampioen (2012-2013, 2016-2017, 2017-2018, 2018-2019)
Vorig seizoen :  BENE-League kampioen, landskampioen in België, Beker van België
Belangrijkste inkomende transfers :  Quinten Colman
Ambitie :  meedoen voor de prijzen

Achilles Bocholt won vorig seizoen alles wat er te winnen viel. Behalve de BENE-League won het team van Bart Lenders ook de nationale titel én de Beker van België. Het was een verderzetting van het succesverhaal van de voorbije seizoenen. In de BENE-League alleen al won Achilles Bocholt drie titels op rij, vier in totaal. 

Meedoen voor de prijzen 

“Als je vorig seizoen de triple hebt gewonnen moet je niet flauw doen en kan je je ook niet wegsteken achter excuses. Uiteraard gaan we dit jaar opnieuw voor de prijzen” zegt Bart Lenders. “Of dat zal lukken valt te bezien. Die uitspraak is een cliché, ik weet het. Maar ik wil dat cliché wel onderbouwen en toelichten. Van Belgische zijde hebben alle teams zich versterkt. Er zijn financiële en sportieve inspanningen geleverd. Visé steekt er qua concurrentie bovenuit. Het niveau is bij alle clubs flink gestegen waardoor we een hoogstaandere competitie tegemoet gaan. Hoe de situatie in Nederland is valt af te wachten. Daar waar er in België een terugkeer van Belgen uit het buitenland te noteren valt en veel Belgische spelers getransfereerd zijn heeft men in Nederland bij onder andere Hurry-Up en Volendam de kaart van de buitenlanders getrokken. Het valt af te wachten hoe en of die buitenlanders zich kunnen vereenzelvigen met de BENE-League.” 

Eén uitgaande en één inkomende transfer 

De kracht van Achilles Bocholt is hun brede kern. Voor elke positie hebben ze een evenwaardige vervanger. Véél verkeer van spelers viel er niet te noteren. Quinten Colman verlaat Bevo voor Bocholt en Bartosz Kedziora ruilt zijn groen plunje voor een blauwe uitrusting van Visé. “Quinten Colman is zoals ik hoopte dat hij zou zijn. Leergierig, razend ambitieus, kneedbaar en hij heeft een uitstekende mentaliteit. Hij is goed maar hij wil beter worden. Met zo’n spelers is het fijn werken. Ik ben blij dat hij voor ons project gekozen heeft. Na zo’n tien seizoenen verlaat Bartosz Kedziora Bocholt. Als coach zie je dat niet graag gebeuren, zeker niet wanneer hij naar een rechtstreekse concurrent gaat. Iedereen kan een speler als Bartosz gebruiken. Hij is iemand die je in de rangen wil hebben, vooral tijdens de moeilijke momenten. Na zijn blessure heeft hij hard gewerkt om terug te keren. In alle prijzen die wij vorig seizoen gewonnen hebben had hij meer dan een bepalende vinger in de pap. Als mens begrijp ik het waarom hij Bocholt verlaat. Ik respecteer zijn beslissing en wens hem alle succes” zegt Bart Lenders. 

Kielce was een unieke ervaring 

Nu de voorbereiding achter de rug is kan het echte werk beginnen. Achilles Bocholt ontvangt aanstaande zaterdag in de heenwedstrijd van de eerste kwalificatieronde van de EHF-Cup het Oostenrijkse Westwien. De terugwedstrijd volgt één week later. De eerste competitie wedstrijd wordt op 4 september gespeeld.

“Onze voorbereiding is verlopen zoals verhoopt. Het is alleen jammer dat er vorige week enkele blessures de kop opstaken. In aanloop naar ons drukke programma is dat een beetje vervelend. De eerste weken van september combineren wij een Europees programma met de BENE-League. Dat is pittig maar we hebben dat in het verleden nog gedaan. Europa is de beloning van een jaar hard werken en een gevolg van de triple. Het bestuur gunt ons dat extraatje. Mijn spelers kunnen er alleen maar beter van worden. Europese ambities koester ik niet. Maar als we kunnen winnen gaan we dat niet nalaten. In de voorbereiding hebben we tegen Kielce gespeeld. Dat was een unieke ervaring. De sfeer was fantastisch. Nooit eerder speelden we een oefenmatch voor een overvolle zaal. Het was ook een eer om tegen zo’n topclub en topspelers te mogen spelen. Het resultaat is dan van ondergeschikt belang. Het is de beleving en de ervaring die je mee in je rugzak neemt die belangrijk zijn. Die ervaring nemen we straks mee naar de BENE-League. Voor het overige heb ik in de voorbereiding dingen gezien die ik wou zien. Fysiek staat mijn groep er en het niveau ging steeds in stijgende lijn.”

Foto's met dank aan Achilles Bocholt