Sterk verjongde Red Wolves reizen naar Turkije

De Red Wolves, de nationale mannenhandploeg, stapt donderdag het vliegtuig op richting Turkije met als eindbestemming Eskişehir. De trip kadert in het WK kwalificatietornooi dat de Red Wolves dit weekend spelen. Het is een eerste van drie kwalificatieronden vooraleer de Belgen op het WK kunnen raken. Zaterdagavond spelen de Belgen tegen Estland. Zondag wacht gastland Turkije. Alleen de groepswinnaar plaats zich voor de volgende ronde die gespeeld wordt in april. De winnaar van die wedstrijd stoot door naar de derde en laatste kwalificatiewedstrijd half juni 2020. Het 27ste wereldkampioenschap handbal voor mannen zal plaats vinden in Egypte in januari 2021. Dit zal het eerste toernooi zijn waaraan 32 landen zullen deelnemen in plaats van 24. 

De Red Wolves verzamelden zondagochtend in Elewijtcenter, al jaren hun vaste uitvalsbasis. Bondscoach Arnaud Calbry verwelkomde er een jonge groep. “Zondag zag ik een groep met heel veel goesting, een groep die gedeeltelijk vernieuwd is, een groep die wil samenwerken en samen tijd doorbrengen. We zitten met heel wat vraagtekens. De groep is zeer jong maar barst van de goesting en gezonde ambitie.” 

Arnaud Calbry doet voor de dubbele interland van dit weekend geen beroep op vaste waardes zoals Damian en Bartosz Kedziora, Arber Qerimi, Yves Vancosen, Thomas Bolaers en Serge Spooren. Een bewuste keuze zegt Arnaud Calbry. “Ze ontbreken omwille van persoonlijke redenen. Het collectief is altijd belangrijk. Ik heb dat vorig jaar altijd vooropgesteld, rekening houdend met de persoonlijke beperkingen van sommige spelers betreffende hun professioneel functioneren. Eigenlijk heeft dat niet echt gewerkt waardoor ik het nu anders heb aangepakt. De regel is dat een speler 90% van de tijd aanwezig is. Om uiteenlopende redenen, werk, blessures, familiale omstandigheden, was het voor sommige jongens onmogelijk om deze week aan te sluiten bij de nationale ploeg. Vandaar dat er heel wat jonge spelers geselecteerd werden. Deze groep is intrinsiek minder sterk dan bij vorige campagnes maar ik hoop dat te kunnen compenseren met inzet en beleving. De groep lijkt sterk op de groep die vorig jaar in de Kerstperiode een internationaal tornooi in Letland speelde. Daar hebben we toen écht heel goed werk geleverd. Ik hoop dat dit zich nu kan herhalen. Ik reken op mijn jonge en hongerige wolven die veel verantwoordelijkheid zullen krijgen. Twee wedstrijden op evenveel dagen werk je niet af met zes spelers. Ik heb iedereen nodig.” 

Betreffende zijn ambities blijft bondscoach Arnaud Calbry eerder bescheiden. “Gezien de afwezigen moet ik zeggen dat zowel Estland als Turkije op dit moment superieur aan ons zijn. Beide ploegen kunnen rekenen op nogal wat spelers die in sterke competities aan de slag zijn. Bij Estland lopen er een viertal zeer sterke spelers bij zoals Patrail en Jaanimaa. Van de Turken mogen we een harder, meer fysiek spel verwachten. Met onze snelheid kunnen wij daar mogelijk op anticiperen. Wij gaan proberen ons spel te spelen en ons niet teveel te focussen op de tegenstander. Met heel veel interesse kijk ik ernaar uit hoe de jonge spelers, omkaderd door de ervaren spelers, hier als ploeg mee zullen omgaan. In de sport is alles mogelijk, ook winst van dit tornooi. Je moet in eerste instantie geloven in je eigen mogelijkheden. Je moet overtuigd zijn van je eigen kwaliteiten, inzet tonen en vastberaden zijn. Als dat aanwezig is zien we wel waar we uitkomen. Ik geef me vooraf zeker niet gewonnen. Ik vertrek met veel ambitie en probeer die over te dragen op de groep.”