Gretige jonge Red Wolves verslaan Estland

De Red Wolves, de nationale mannenhandbalploeg, hebben zaterdagavond hun eerste wedstrijd van het WK kwalificatietornooi gewonnen. De Belgen versloegen Estland met 25 – 20. Halfweg was de stand 11 – 9 in het voordeel van de Red Wolves. Een sterke prestatie van een sterk verjongde maar bijzonder gretige ploeg. Morgennamiddag nemen de Belgen het op tegen Turkije dat gisteren Estland versloeg met 29 – 33. De Esten zijn bijgevolg uitgeschakeld. België en Turkije spelen morgen voor groepswinst en een plaats in de volgende WK kwalificatieronde.

De verkenningsfase duurde bijzonder lang. Denert bracht België na 2min 36sec op voorsprong, 1 – 0. Vervolgens duurde het meer dan vijf minuten vooraleer Estland langszij kwam, 1 - 1. Tot en met de negende minuut was de match in evenwicht, maar dan liep Estland vier doelpunten uit. Halfweg de partij was het 3 - 7 in het voordeel van de Esten. Pogingen van achtereenvolgens Robyns, Ooms, Denert, Meulders en D’Hanis werden door de Estste goalie onschadelijk gemaakt. Calbry bracht na een timeout Jeroen De Beule waarna de Red Wolves via goals van onder andere Robyns en Regnier zich terug in de partij knokten. Na 22 minuten was de kloof bijna gedicht, 7 - 8. De Red Wolves speelden met heel veel overgave. Na een zoveelste knappe redding van Lettens bracht De Beule op de counter België langszij, 9 - 9. Niet veel later werd Meulders foutief gestopt waarna Denert met een strafworp België opnieuw op voorsprong bracht, 10 - 9. Estland reageerde scherp maar Lettens maakte met een geweldige parade het schot van sterspeler Jaanimaa onschadelijk. In de slotminuut van de eerste helft maakte Denert, opnieuw via een strafworp, er 11 - 9 van. Dat was ook de ruststand.

Beide ploegen schakelden in de tweede helft een versnelling hoger. België liep via goals van Colman, Ooms en Meulders uit tot 14 - 11. Twee tijdstraffen voor Danesi en Ooms later had België nog altijd het overwicht, 16 - 14. Dankzij Robyns en tweemaal Ooms stond het halfweg de tweede helft 19 – 16 in het voordeel van de Red Wolves. Estland legde iets meer risico in hun spel en verkleinden in geen tijd de kloof tot 1 goal. D'Hanis gaf de Red Wolves vervolgens wat ademruimte en na een zoveelste redding van Lettens maakte Devisch er op de counter 21 - 18 van zodat de Belgen, met nog 10 minuten te spelen, opnieuw een ietwat veilige driepuntenkloof hadden. Een strafworp van Denert later diepten de Belgen de kloof uit tot 22 – 18. Een goal die de Red Wolves vleugels en vertrouwen gaf. Drie minuten voor het einde van de wedstrijd zorgde Devisch voor een vijfpuntenkloof, 24 – 19. De Red Wolves maakten vervolgens de resterende tijd zonder problemen vol. Eindstand 25 - 20.

België speelt morgennamiddag om 17.00 u tegen Turkije. Inzet is groepswinst en een plaats in de tweede WK kwalificatieronde in april 2020.