EK 2020: Nederland wint, Frankrijk verliest maar Ijsland zorgt voor dé verrassing

Het EK is nog maar drie dagen ver maar er zijn toch al enkele verrassingen te noteren. Op vrijdag versloeg Portugal Frankrijk. Op zaterdag zorgde Nederland voor een primeur door bij hun eerste deelname aan het EK een wedstrijd te winnen. Maar het was Ijsland dat zaterdagavond voor dé verrasing tot dusver van het EK zorgde door Olympisch kampioen Denemarken met 30 - 31 te verslaan.

De markante feiten van zaterdag in een notendop

- Titelverdediger Spanje won met 33 - 26 van Duitsland.
- Nederland won voor het eerst op een EK door Letland te verslaan. Eindstand: 32 - 24
- Ook Montenegro won voor het eerst op een EK. Kind van de rekening was Servië. Eindstand: 22 - 21
- Een andere oude bekende, Kroatië, won al twee keer op dit EK en staat in groep A aan de leiding en zijn als eerste land zeker van de volgende ronde

Hoe Nederland zijn eerste EK wedstrijd ooit won lees je in het aangeleverde persbericht, met dank aan het NHV.

De Oranjeheren hebben hun allereerste overwinning ooit op een EK behaald. De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson won overtuigend van Letland met 24-32. Bij rust leidde Oranje met 10-16.

Recent stonden deze twee ploegen ook tegenover elkaar, namelijk in de kwalificatie voor dit Europees Kampioenschap. In Letland werd het op 28 oktober 2018 29-25 voor de thuisploeg. Op 16 juni ging de laatste wedstrijd van de kwalificatiepoule ook tussen deze teams maar dan in Almere. De Oranjeheren waren toen met 25-21 te sterk en kwalificeerden zich met die overwinning voor het EK.

Linkerhoek van de Letten, Kreicbergs, schiet direct raak. Al snel is daar het antwoord van Nederland, via Iso Sluijters. Die daarna zijn tweede en derde doelpunt van de middag maakt en zorgt voor de voorsprong voor Oranje: 1-3. Twee minuten tijdstraf maken dat Nederland met een man minder op het veld staat en daar profiteert de tegenstander van door de aansluitingstreffer te scoren. Het is wederom Iso Sluijters die het verschil naar twee tilt: 3-5. De rechteropbouw scoort de eerste vijf doelpunten voor Oranje.

Via een mooie actie op de cirkel maakt Samir Benghanem het zesde doelpunt voor Oranje: 3-6. Op de rechteropbouw positie is voor Nederland veel ruimte en die wordt optimaal gevonden en benut. Kay Smits scoort de zevende goal vanaf deze positie en de achtste voor Nederland. De dekking van Oranje staat goed en zorgt ervoor dat sterspeler van Letland, Kristopans, geen ruimte krijgt voor een schot. Gerrie Eijlers staat daarnaast goed te keepen en weet met een aantal mooie reddingen de tegenstander van het scoren af te houden.

Met nog tien minuten te spelen schiet Jasper Adams de 6-11 tegen de touwen. Via een 7-meter verkleint Letland de achterstand tot vier doelpunten. Vervolgens weet Oranje in ondertal twee keer op spectaculaire wijze te scoren. Eerst is het Bobby Schagen die vanaf de achterlijn de bal in de kruising gooit. Daarna rondt Jeffrey Boomhouwer een break koelbloedig af en wordt de voorsprong uitgebouwd: 7-13. Via Kay Smits (2x) en Jeffrey Boomhouwer wordt de ruststand bepaald op 10-16.

Iso Sluijters scoort de eerste goal van de tweede helft voor Nederland. Al snel loopt Oranje tegen een twee minuten tijdstraf aan en daar profiteert Letland direct van door twee keer te scoren: 12-17. Daarna is het Tim Remer die zijn eerste doelpunt van de wedstrijd maakt. Jasper Adams krijgt voor de derde keer twee minuten en moet met een rode kaart naar de tribune. De Letten weten in vier minuten drie keer te scoren en zorgen ervoor dat het verschil terug loopt naar drie doelpunten: 15-18.

Bobby Schagen en Luc Steins stellen snel orde op zaken en vergroten de voorsprong na tien minuten spelen in de tweede helft. Vanaf dat moment gaat het in de dekking minder lopen bij Oranje en weet Dainis Kristopans een paar keer een gat te vinden: 18-21. Door doelpunten van Ephrahim Jerry, Kay Smits en Toon Leenders weet Letland toch het gat niet te dichten en loopt Nederland weer uit.

De Oranjeheren weten een dubbele tijdstraf aan Letse kant goed te benutten en staan acht minuten voor tijd met 22-28 voor. Man of the match Kay Smits scoort vervolgens een prachtig vliegertje op aangeven van Jeffrey Boomhouwer. Dankzij snelle breaks en goed uitgespeelde aanvallen scoren Jeffrey Boomhouwer en Luc Steins. Het slotakkoord is voor Toon Leenders die met een lobje de laatste goal voor Oranje maakt en de eindstand bepaalt op 24-32. Dit betekent de eerste overwinning voor de Oranjeheren ooit op een EK.

Onze Red Wolves spelen volgende week woensdag een barragewedstrijd tegen Cyprus die de Belgen naar de EK voorronde 2022 moet loodsen. Tickets zijn nog steeds te koop via https://handbal-interland.tickoweb.be/selection of te bekomen via de club (solidariteitsbijdrage)

Bron: VHV/NHV