Jean-François Hannosset nieuwe voorzitter KBHB

Jean-François Hannosset wordt de nieuwe voorzitter van de Koninklijke Handbalfederatie. De 50 jarige Hannosset volgt uittredend voorzitter Piet Moons op die in juni van vorig jaar omwille van gezondheidsredenen zijn afscheid aankondigde. Jean-François Hannosset begon 36 jaar geleden als speler bij Villers, werd vervolgens trainer bij Waterloo en komt nu aan het hoofd van de federatie. 

Op 1 juli 2016 werd Piet Moons aangesteld als voorzitter van de KBHB. De belangrijkste verwezenlijking van Piet Moons is dat hij een vooraanstaande rol heeft gespeeld in de toenadering en onderlinge samenwerking van de Vlaamse Handbalvereniging en de Ligue Francophone de Handball. Nadat Piet Moons in maart van vorig jaar gezondheidsproblemen kreeg kondigde hij in juni zijn afscheid aan. In september schreef de KBHB een vacature voor bondsvoorzitter uit waarna Jean-François Hannosset zich kandidaat gesteld heeft.  Tijdens de boardmeeting van 22 januari werd hij officieel aangesteld als voorzitter. Hij krijgt een mandaat van drie jaar. 

Jean-François Hannosset is net als Piet Moons gepokt en gemazeld in de handbalsport. Hij begon op veertienjarige leeftijd als speler bij Villers. Na zijn actieve spelerscarrière werd hij in 2008 trainer bij Waterloo waar hij doorgroeide tot technisch directeur, een functie die hij tot op de dag van vandaag combineert met het trainerschap van de U12 bij Floreffe.  In 2013 vervoegde hij, op vraag van toenmalig bondscoach Yérime Sylla, de technische staf van de Red Wolves. Het zegt alles over de zijn kennis en capaciteiten. Ook op bestuurlijk vlak kent Jean-François Hannosset het klappen van de zweep. Zo zetelt de nieuwbakken voorzitter al bijna 9 jaar in de Ligue Francophone de Handball en maakt hij al bijna 6 jaar deel uit van het Paritair Uitvoerend Comité van de Koninklijke Belgische Handbalbond. 

De komende maanden zal de KBHB een transitie ondergaan. Zoals de statuten het voorschrijven verhuist het secretariaat van de nationale handbalfederatie bij aanstelling van een Waalse voorzitter naar Vlaanderen en zal de secretaris-generaal eveneens uit Vlaanderen komen. De komende tijd wordt werk gemaakt van de overgang van het nationale secretariaat en de opvolging van huidig secretaris-generaal van de KBHB Patrick Garcia. Tot die tijd blijft Piet Moons waarnemend voorzitter en krijgt Jean-François Hannosset alle tijd om in zijn toekomstige rol te groeien. Vanaf 1 augustus neemt hij het voorzitterschap effectief op. 

“Sinds ik als student aan het Saint-Servais college in Luik, waar lichamelijke opvoeding kreeg van Jean-Philippe Dubuc, voor het eerst in aanraking kwam met het handbal ben ik eraan verknocht. Na mijn actieve spelerscarrière is het een passie geworden. Eerst als trainer, vervolgens als technisch directeur en binnenkort als voorzitter. Het toont aan dat mensen met een gezonde ambitie, met motivatie doorzettingsvermogen in staat zijn om dingen in beweging te zetten. Ik wens mijn voorganger Piet Moons van harte te bedanken en ik kan hem verzekeren dat ik zal waken over de verderzetting van de uitstekende samenwerking van de Ligue Francophone de Handball en de Vlaamse Handbalvereniging. Ik wil beide vleugels danken voor hun steun en hun vertrouwen in mijn persoon. Er zijn nog mensen zijn bereid om zich te engageren. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Aangezien handbal een teamsport is wil ik met ons team van bestuurders vooruitgaan” zegt Jean-François Hannosset

De sport verder laten groeien en ontwikkelen is een ambitie van de nieuwe voorzitter. “Ik zou graag meer mensen aan het handballen krijgen zodat onze handbalfamilie verder groeit. De verdere ontwikkeling van het jeugdhandbal is een andere ambitie. Ik merk als coach van de U12 van Floreffe hoeveel plezier de sport met zich meebrengt en tegelijk hoe jongens hongerig zijn. Ik hoop dat ik door het opnemen van deze verantwoordelijkheid spelers en speelsters kan inspireren en hen kan aantonen dat niets onmogelijk is. Tegelijk inspireren die spelers en speelsters mij eveneens. Kijk maar naar de Red Wolves waar de jeugd opstaat, waar jonge spelers kansen krijgen en grijpen. Waar jonge spelers verantwoordelijkheid opnemen. Ik hoop dat de Black Arrows zich tijdens mijn voorzitterschap verder kunnen ontplooien en dat we middelen kunnen vinden om de meisjes dezelfde kansen te bieden. Maar ik ben ook realist. Laat ons stap per stap te werk gaan zonder boute uitspraken te doen” besluit de nieuwe voorzitter.

Foto KBHB