Sara Marteleur en Serge Spooren verkozen tot Speelster en Speler van het jaar

Sara Marteleur en Serge Spooren zijn door hun collega spelers en leden van de sportieve staf verkozen tot Speelster en Speler van het voorbije seizoen. Beiden ontvingen ook de persprijs. Bart Lenders werd bij de heren voor de vierde opeenvolgende keer verkozen tot coach van het jaar. Bij de dames was die eer weggelegd voor Richard Curfs, coach van de dames van Handbal Sint-Truiden. Spelers, speelsters en stafleden konden in twee stemronden, halfweg het seizoen en halfweg de play-offs, hun stem uitbrengen in de diverse categorieën. 

Omwille van Covid-19 werd het gebruikelijke Gala van de Speler en Speelster van het jaar vervangen door een onlineshow die gestreamd werd door de krant Het Belang van Limburg. Zoals dat tijdens het echte Gala het geval was kregen de kijkers ook dit jaar een mix van actiebeelden en prijzen voorgeschoteld. Eric Dupain, mediaconsult van de KBHB, zocht samen met een cameraploeg alle laureaten op om hen de trofee te overhandigen. 

Sofie Nouwen, doelvrouw van DHW Antwerpen (volgend seizoen spelend bij Hubo Initia Hasselt) werd verkozen tot doelvrouw van het jaar. Zij hield Edith Cochici (Handbal Sint-Truiden) af. Bij de heren volgde Clem Leroy (Achilles Bocholt) zichzelf op. Leroy won met een straat voorsprong op Kevin Siraut (HC Visé BM). 

Tijdens het Gala was er niet alleen oog voor de sport op het hoogste niveau. Ook de liga’s kwamen aan bod. Jolien Van Gompel bij de dames en Wout Bodvin bij de heren werden verkozen tot Liga Speelster en Speler van het jaar. Beiden spelen bij Sporting Pelt. Voor Bodvin is het een bekroning na een lange spelerscarrière. 

De strijd voor trainer van het jaar bij de dames was ongemeen spannend. Richard Curfs (Handbal Sint-Truiden) won als nieuwkomer in het Belgisch handbal de eerste ronde met groot overwicht van Rik Stryckers, die op zijn beurt de tweede ronde met groot verschil won. Op het einde werden beide heren gescheiden door één enkel punt. Curfs wint zo in zijn debuutjaar in de Belgische competitie meteen de titel van coach van het jaar bij de dames. 

Bij de heren bikkelden Bart Lenders en Korneel Douven voor de hoogste eer. Net zoals dat de voorbije drie jaren al het geval was won ook nu Bart Lenders de prijs Coach van het jaar. Korneel Douven moet voor het derde jaar op rij tevreden zijn met de tweede plaats.  

De categorieën beloftevolle scheidsrechters en scheidsrechters van het jaar werden ingeleid door een filmpje waarvan de muziek van de hand van Benjamin Ceyssens was. Het filmpje toont hoe de scheidsrechters van de ene dag op de andere verweesd achterbleven omwille van corona. 

Het West-Vlaams duo Simon Depoortere – Wim Verschaeve werd bedacht met de titel van beloftevolle scheidsrechters. Stéphane Cappa en Eric Schreder wonnen net als vorig jaar de titel van Scheidsrechters van het jaar. 

De Vlaamse Handbalvereniging reikte ook dit jaar hun sterrenlabels uit aan de ploegen die zich onderscheiden op het vlak van jeugdwerking. HV Uilenspiegel en HC Schoten kregen het vijfsterrenlabel terwijl Achilles Bocholt, Hubo Initia Hasselt, Apolloon Kortrijk, Hestia Bilzen en Sporting Nelo het viersterrenlabel kregen. Eervolle vermeldingen en het driesterrenlabel was er voor Thor, Don Bosco Gent, Handbal Tongeren, HBC Izegem, Pentagoon Kortessem, HC Eeklo en GBSK Groot-Bijgaarden. De Ligue Francophone de Handball besloot, omwille van Covid-19, dit jaar geen prijs voor de jeugdwerking toe te kennen. 

Een Raad der Wijzen kende de Lifetime Achievement Award toe aan scheidsrechtersbaas François Mulleners. In 1970 stond hij aan de wieg van Elckerlyc Tongeren, het huidige Handbal Tongeren. In de jaren 80 won hij met de damesploeg 2 titels en 2 bekers waarna hij scheidsrechter werd, toetrad tot het scheidsrechterscomité om uiteindelijk hoofd van de scheidsrechters te worden.  Een Special Mention of the Jury was er voor ex-internationaal scheidsrechter André Praillet die al zijn hele leven verbonden is aan Handball Villers 59. 

De iets meer dan een uur durende show werd afgesloten met de persprijzen en de bekendmaking van de Speler en Speelster van het jaar.  Zowel de journalisten als de stemgerechtigden waren het met elkaar eens en bedachten Sara Marteleur met de persprijs en de trofee van Speelster van het jaar. Marteleur hield in de eindstand Céline Clermont (Fémina Visé) en Edel Robyns (Hubo Initia Hasselt), de laureate van vorig jaar af. 

Bij de heren ging Serge Spooren, net als vorig jaar, met ‘de dubbel’ aan de haal: persprijs en Speler van het jaar. Spooren haalde het van Yves Vancosen (HC Visé BM) en Quinten Colman (Achilles Bocholt).

Doelvrouw van het jaar

1. Sofie Nouwen (DHW Antwerpen) 424
2. Edith Cochici (HB Sint-Truiden) 393
3. Michelle Smekens (Hubo Initia Hasselt) 186

Doelman van het jaar

1. Clem LEROY (Achilles Bocholt) 609
2. Kevin SIRAUT (HC Visé BM) 357
3. Nicholas Plessers 338

Liga Speelster van het jaar

1. Jolien Van Gompel (Sporting Pelt) 47
2. Katrijn Steensels (Sporting Pelt) 20
3. Hannah Milh (Welta Mechelen) 18

Liga Speler van het jaar

1. Wout Bodvin (Sporting Pelt) 123
2. Door Van De Beeck (Sporting Pelt) 79
3. Jeroen Driesen (HV Uilenspiegel) 66

Trainer van het jaar (dames)

1. Richard Curfs (Handbal Sint-Truiden) 468
2. Rik Stryckers (DHW Antwerpen) 467
3. Aydin Tekin (HV Uilenspiegel) 282

Trainer van het jaar (heren)

1. Bart Lenders (Achilles Bocholt) 784
2. Korneel Douven (HC Visé BM) 642
3. Lars Bertels (Atomix) 209

Scheidsrechters van het jaar

1. Cappa - Schreder 663
2. Martens - Schols 484
3. Steenwinckels - Steenwinckels 483

Beloftevolle scheidsrechters van het jaar : Depoortere – Verschaeve
Lifetime Achievement Award : François Mulleners
Special Mention of the Jury : André Praillet

Persprijs dames

1. Sara Marteleur (Handbal Sint-Truiden) 26
2. Edel Robyns (Hubo Initia Hasselt) 19
3. Diana Houben (Handbal Sint-Truiden) 9

Persprijs heren

1. Serge Spooren (Achilles Bocholt) 33
2. Eprahim Jerry (Sporting Pelt) 8
3. Yves Vancosen (HC Visé BM) 7

Speelster van het jaar

1. Sara Marteleur (Handbal Sint-Truiden) 292
2. Céline Clermont (Fémina Visé) 232
3. Edel Robyns (Hubo Initia Hasselt) 218

Speler van het jaar

1. Serge Spooren (Achilles Bocholt) 318
2. Yves Vancosen (HC Visé BM) 218
3. Quinten Colman (Achilles Bocholt) 156