Buiten handballen voor jongeren t.e.m. 18 jaar

Sinds 1 februari mogen jongeren van 13 t.e.m. 18 jaar (2007-2002) opnieuw handballen, weliswaar onder een aantal restricties : zo dient het buiten te gebeuren en in een groep van maximum 10 personen (sportbegeleiders niet meegerekend).  Contact is toegestaan voor zover dit noodzakelijk is door de aard van de sport.

We willen clubs dan ook maximaal aansporen om hiervan gebruik te maken en deze jongeren terug aan het handballen te brengen. Het terug samen kunnen trainen en handbalvrienden en -vriendinnen terug zien, zal zeer welkom zijn voor onze handballende jeugd en geeft ook de kans om nieuwe spelers te laten kennismaken met onze favoriete sport.

Als trainer kan je starten met fysieke buitentrainingen en spelvormen… Heb steeds zeker voldoende aandacht voor letselpreventie. Natuurlijk kan je ook handbal spelen op een buitenveld… maar het aantal spelers is beperkt en de ondergrond is natuurlijk anders. Je kan dan bv. naar kleinere velden gaan en wedstrijden 4+K tegen 4+K te spelen. Je kan terug gaan naar regels die bv. gelden in het mini-handbal of beachhandbal. Voor wie meer inspiratie wil over hoe er buiten kan gehandbald worden, kan echter ook eens een kijkje nemen in het Streethandball!

Streethandball werd enkele jaren geleden actief door de VHV gepromoot en is een attractieve variant van handbal. Je kan het quasi overal spelen, op het gras, op de speelplaats, op een parking… Het wordt meestal gespeeld op 1 doel maar je kan het ook op 2 doelen spelen. Doelen kunnen gevormd worden door 2 boekentassen op de grond of zelfs een boom…. Het is een kwestie van creatief oplossingen te zoeken om toch maar leuk met de bal en vrienden bezig te zijn. Je kan de spelregels zelf aanpassen, fairplay staat centraal! Er bestaat daarbij een specifieke streethandbal, die je gemakkelijk kan vastnemen en waarmee je tricks kan doen. Deze ballen zijn ook aangeraden om (in de zaal) specifieke techniektraining mee te doen omdat de spelers ze juist heel goed kunnen vastnemen en omdat de ballen een goede balbaan hebben wanneer je ermee werpt. Ze zijn ook minder pijnlijk voor jonge keepers in het doel.

Wil je meer info over streethandball, neem dan eens een kijkje op deze pagina.

Heb je zelf nog leuke ideeën voor buitentrainingen of online trainingen en wil je die graag delen zodat we als trainers elkaar kunnen helpen? Stuur dan een berichtje naar gerrit.vertommen@handbal.be of via whats app naar 0486 90 67 46 (gsm nr. Gerrit Vertommen (VHV)). Dan publiceren we dit via facebook en via de instragram van de VHV.