ANTIDOPING

Alle informatie omtrent doping, waaronder de lijst geneesmiddelen, kunt u eenvoudig raadplegen via de website dopingvrij.vlaanderen.

De antidopingregels zijn van toepassing op elke sporter, begeleider, sportvereniging en organisatie. Wil je weten wat je rechten en plichten zijn als sporter, trainer of als club? Neem dan hier een kijkje.

Vanaf 1 januari 2023 is de nieuwe Dopinglijst 2023 van kracht. Lees hier wat de belangrijkste wijzigingen zijn. De volledige WADA-lijst 2023 vind je hier.

Wat is doping?

Bij het horen van het woord doping denkt iedereen aan het gebruik van een verboden stof. Er is echter meer dan alleen het gebruik van verboden stoffen of methoden. Een inbreuk op de antidopingregels (“dopingpraktijk”) kan op verschillende manieren. Ook als je geen doping gebruikt of zelf geen sporter bent kan je gestraft worden voor een inbreuk op de antidopingregels. Er zijn 11 officiële dopingpraktijken! Klik hier voor meer info.

Geneesmiddelen, supplementen, Toestemming therapeutische noodzaak (TTN)

Welke geneesmiddelen bevatten verboden producten? Welke supplementen zijn toegelaten voor handbal? Moet ik toelating vragen voor het gebruik van bepaalde geneesmiddelen ?
Je vindt alle informatie hierover op dopingvrij.vlaanderen, waaronder een handige geneesmiddelenchecker!

Opgelet ! Vanaf 1 januari 2020 zullen ook minderjarige sporters in Vlaanderen een toestemming wegens therapeutische noodzaak (TTN) moeten aanvragen als ze bij een dopingtest het gebruik van een geneesmiddel met stoffen op de dopinglijst moeten rechtvaardigen. In het verleden volstond het dat een minderjarige breedtesporter in dat geval een doktersattest toonde tijdens een dopingcontrole maar die uitzondering valt weg. Je kan proactief of retroactief een TTN aanvragen. Meer info m.b.t. een TTN vind je via dopingvrij.vlaanderen.

Tips : 

- Spreek steeds met je arts voor de behandeling start en zeg dat je sport (en dus op dopinggebruik gecontroleerd kan worden), en vraag hem/haar geneesmiddelen voor te schrijven die geen verboden stof bevatten!

- Indien je een wedstrijd of tornooi speelt in het buitenland, let dan op met het aanschaffen van geneesmiddelen in het buitenland. Sommige producten hebben dezelfde naam, maar de inhoud kan verschillen. Soms bevatten ze andere (verboden) stoffen. 

Dopingcontrole

Hoe verloopt de oproepingsprocedure? Hoe verloopt een dopingcontrole? Klik hier voor meer info i.v.m. de procedure van een dopingcontrole.

WADA Antidoping E-learning Platform

Het WADA "Antidoping e-learning platform" biedt tal van online cursussen en tools aan voor atleten, trainers, artsen, medewerkers, bestuurders,...  Alle informatie bevindt zich op de volgende website van het WADA

Interessante links/documentatie met betrekking tot antidoping: