OPLEIDINGEN

De VHV organiseert in samenwerking met de Vlaamse Trainersschool trainersopleidingen handbal. De Vlaamse Trainersschool is een samenwerkingsverband tussen Sport Vlaanderen, de Vlaamse universiteiten en hogescholen met een opleiding L.O. en de erkende Vlaamse sportfederaties. De Vlaamse Trainersschool  staat zo onder andere in voor de algemene opleidingsgedeeltes, de administratie, de inschrijvingen, toekennen van vrijstellingen,…. Voor meer info en inschrijvingen kan je terecht op de website van VTS.

De opleidingsstructuur in handbal ziet er alsvolgt uit :

De VTS opleidingsstructuur start met de Initiator-cursus en loopt door tot Trainer A-niveau. De Aspirant-initiatorcursus bestaat sinds 2023 niet meer en is vervangen door de 'Start to coach'.  De Start to coach is de eerste module van de Initiatocursus die je ook apart kan volgen om de basisbeginselen van het training geven onder de knie te krijgen. Ben je Trainer A handbal, dan kan je nog een internationale cursus volgen om het diploma EHF Master Coach te behalen. Deze Mastercoach wordt om de 2 jaar door de EHF zelf georganiseerd in 4 modules, ofwel door bepaalde nationale federaties.

Wil je nog meer concreet inzicht in de opleidingen, neem dan een kijkje in de opleidingsstramienen.

Vrijstellingen, EVK – EVC - procedure

Voor de algemene gedeeltes gegeven door VTS, is het mogelijk een vrijstelling te verkrijgen. Wil je weten of je hiervoor in aanmerking komt? Neem dan hier een kijkje. 

Je vindt daar ook meer info over het opstarten van een EVK-procedure (Elders Verworven Kwalificatie),  als je bv een buitenlands trainersdiploma wil laten gelijk stellen, of een EVC-procedure (Elders Verworven Competenties), hier tracht je vrijstelling of een kwalificatie te bekomen via het aantonen van competenties. Let wel: een EVK/EVC-procedure vraagt tijd en geld, en geeft niet automatisch recht op een gelijkstelling of vrijstelling. 

Opleidingen op komst

 • Aspirant-initiator : deze wordt niet meer georganiseerd maar wordt vervangen door de 'Start to Coach' = Module 1 van de Initiatorcursus die ook apart kan gevolgd worden.
 • Initiator : 
  • Start 7 oktober 2023 : Roeselare
  • Start 27 januari 2024 : Pelt
  • Start 3 februari 2024 : Merksem
  • Paasvakantie 2024 : Haacht
 • Instructeur B : 
 • Trainer B : cursus start voorzien november 2024
 • Trainer A : cursus start voorzien april 2024